Bondscoach Cor Pot stopt zoals al een lange tijd bekend is na het EK 2013 in Israël bij Jong Oranje. Zijn opvolger, zo werd woensdag bekend, komt uit de eigen gelederen van de KNVB. Albert Stuivenberg zal na het EK het stokje van Pot overnemen. Hij is nu nog coach van de Nederlandse selectie onder 17 jaar.

Onder Cor Pot wist Oranje zich niet te plaatsen voor het EK 2011. Voor het WK en de olympische spelen van Londen in 2012 werd daardoor ook kwalificatie misgelopen. Voor het EK in 2013 werd vervolgens dus wel kwalificatie afgedwongen. Voor dat aankomende EK kan Pot een oproep doen op veel spelers die ook in aanmerking komen voor het grote Oranje. Zo zijn onder meer Strootman, Maher, Bruno Martins Indi en Daley Blind beschikbaar.

De nieuwe leidsman Stuivenberg heeft een contract tot en met de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Hij krijgt als opdracht om met Jong Oranje kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2015 in Tsjechië veilig te stellen. Bij dat eindtoernooi moet dan plaatsing voor de Spelen in Brazilië worden afgedwongen.

Stuivenberg was vanzelfsprekend blij met zijn nieuwe functie: “Met de stap naar Jong Oranje krijg ik de kans om mijn kennis en ervaring verder uit te bouwen”, zegt hij. Mohammed Allach, manager technische zaken KNVB is ook tevreden en stelt dat de aanstelling in het beleid van de bond past: “Dat is erop gericht jonge en talentvolle coaches kansen te bieden en verder op te leiden. Stuivenberg heeft een grote bijdrage geleverd aan de speelwijze van onze vertegenwoordigende elftallen en absoluut zijn sporen verdiend met de selectie onder 17 jaar.”

Als trainer en opleider was Stuivenberg werkzaam bij Feyenoord en bij Al-Jazira in Abu Dhabi. Stuivenberg kwam in 2006 in dienst bij de KNVB. Zowel in 2011 en 2012 leidde hij het team onder 17 jaar naar de Europese titel.