Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje gaf vandaag uitleg over de reden waarom hij een B-team liet spelen tegen Spanje. De bondscoach koos er woensdag voor om zijn complete basisteam op de bank plaats te laten nemen. Ook de keuze om besloten te trainen verdedigde de trainer.

Pot denkt dat de basisspelers van Jong Oranje baat hebben gehad van de extra rust die ze deze week kregen. “Iedereen heeft minder klachten, de jongens voelen zich prettiger en beter”, zei Pot. Of hij inderdaad gelijk heeft zal morgenavond in de halve finale natuurlijk blijken.

Pot gaf tijdens de persconferentie ook aan waarom hij besloten wilde trainen: “Normaal ben ik altijd heel open, maar ik wilde nu even een half uurtje ongestoord wat punten doornemen. Zo’n laatste training is meestal om de jongens aan het stadion te laten wennen. Maar ik heb donderdag niet 11 tegen 11 kunnen trainen, omdat de basisspelers van het duel met Spanje rust kregen. We wilden nu rustig even de speelwijze van Italië kunnen doornemen. Normaal staan we altijd voor iedereen klaar, of het nou op het strand is of op het terras, maar nu even niet”, zegt Pot tegen de aanwezige journalisten.

Oranje is in elk geval klaar voor de confrontatie: “De Italianen willen ook voetballen. In tegenstelling tot vroeger is het geen verdedigend team meer. Ze doen zelfs aan forechecking, dat is een positieve ontwikkeling voor de sport. We kennen hun kwaliteiten en we zijn gewaarschuwd. Maar wij hebben ook een sterk team. Het zal een open wedstrijd worden, erg interessant.”