Nigel de Jong is terug bij Oranje. De sterke middenvelder wist dat de kans vanzelf zou komen als hij zijn niveau weer zou halen bij zijn club AC Milan. Nu dat het geval is wil hij ook mee naar het WK.

De Jong weet als geen ander waar zijn kwaliteiten liggen: “Een ander geniet van een doelpunt of een geweldige actie. Ik van een geweldige tackle of onderschepping. In het buitenland wordt dat laatste denk ik iets meer gewaardeerd dan in Nederland. Maar het gaat uiteindelijk om de balans in het elftal. Die moet goed zijn”, zegt de Jong, die zijn status ook prima vindt: “Ik vind het heerlijk om het vuile werk op te knappen. Dat is mijn rol in het team.”

De Jong is er lang uit geweest door een blessure, dat hij daarna zo terug moet vechten is logisch: “In het begin van de kwalificatie was het ook heel normaal dat ik er bij was. Maar ik ben er vanwege die zware achillespeesblessure zo’n half jaar uit geweest. Toen hebben anderen mijn positie ingevuld”,zegt hij tegen AD.

Met het WK in zicht grijpt Van Gaal toch weer terug op wat oude krachten die in buitenlandse competities spelen. “Dat is niet vreemd”, denkt De Jong. “Veel jongens van mijn lichting zijn tussen de 28 en 30 jaar. Die zouden nu op hun allerbest moeten zijn. Daarbij is de Nederlandse competitie er de laatste jaren ondanks de vele talenten niet sterker op geworden.”