De selectie van het Nederlands elftal heeft zich in Noordwijk verzameld en start vandaag de voorbereiding op de oefeninterlands tegen Japan en Colombia. Dat zal gebeuren zonder Dirk Kuyt, de aanvaller heeft moeten afzeggen met een hamstringblessure. Hij wordt vervangen door Ajacied Siem de Jong.

Kuyt viel afgelopen zondag in de Turkse topper tussen zijn Fenerbahçe en Galatasaray (2-0 winst) uit. Nu baalt hij enorm van zijn afmelding, vooral omdat hij nu de kans mist om de mijlpaal van 100 interlands te bereiken. “Met die 100 in zicht is het extra zuur, ja. Ik voelde me topfit, speelde zondag ook lekker en dan dit”, zegt Kuyt. “Ik lig er naar verwachting zeven tot tien dagen uit.”

De 33-jarige aanvaller staat inmiddels op 98 interlands voor Oranje. Hij begon zijn interlandcarrière bijna tien jaar geleden onder toenmalig bondscoach Dick Advocaat. Oranje speelde destijds een oefenwedstrijd tegen Liechtenstein. Onder bondscoach Louis van Gaal is hij geen vaste basisspeler meer, maar in de laatste serie interlands kreeg hij wel vaak speeltijd als invaller. De eerstvolgende kans voor Kuyt om op 100 interlands uit te komen, volgt pas volgend jaar mei, als Van Gaal hem opneemt in de selectie richting WK.