Het Nederlands elftal moet het de komende week in de oefeninterlands tegen Japan en Colombia zonder Robin van Persie stellen. De spits van Manchester United zit thuis, om overbelasting te voorkomen.

De aanvoerder en sterspeler van Oranje heeft in overleg met de bondscoach een rustperiode ingelast. “Zondagavond na de competitiewedstrijd tegen Arsenal heeft Van Persie mij gebeld. In onderling overleg hebben we besloten dat hij rust neemt”, zegt Van Gaal in AD Sportwereld. “Die jongen gaat maar door en door en nu zit hij echt op het randje. Zelfs als we nu een belangrijke kwalificatiewedstrijd hadden, denk ik niet dat hij was opgeroepen. De meerwaarde zit ‘m voor hem nu in rust nemen.”

Van Gaal baalt van de aanwezigheid van zijn topspeler maar toch probeert hij het positieve in te zien. “Van Persie die wegvalt, dat kan ook gebeuren voordat we naar Brazilië gaan. Als de top van de boomstam een ander aanspeelpunt is, is dat wennen voor spelers. Leuk om mee te maken hoe ze daarmee omgaan.”

Tegen Japan zal Siem de Jong zaterdag als interim-spits spelen. De Ajacied is volgens Van Gaal geselecteerd als noodscenario, omdat echte aanvallers als Huntelaar, Van Wolfswinkel en Kuyt geblesseerd zijn. “Siem de Jong is geen echte aanvaller, maar wel een verantwoord noodscenario als spits. Frank de Boer zet hem daar bij Ajax niet voor niets neer. En ik heb Jeremain Lens nog in de aanbieding. Zeker als wij voorstaan in een wedstrijd is Lens een goede optie in de punt.”