In tegenstelling tot eerdere berichten zal Joël Veltman toch niet zijn basisdebuut maken voor Oranje aanstaande zaterdag. Ondanks dat hij meespeelde met het beoogde basisteam start Veltman zaterdag in de oefenwedstrijdwedstrijd tegen Japan op de bank. Ook Gregory van der Wiel start niet in de basis.

De Oranjeverdediging tegen Japan zal een hoog Feyenoordgehalte hebben. In de basis zullen starten Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij. Daley Blind is de enige niet-Feyenoorder in de verdediging van Oranje.

Siem de Jong zal de plaats in de spits overnemen van Robin van Persie. Naast de Ajacied spelen voorin Arjen Robben (rechts) en Lens (links) op de vleugels. Op het middenveld is Rafael van der Vaart de creatieve linkshalf en Kevin Strootman vanaf rechts de schakelspeler. In de rug van die twee is Nigel de Jong de controlerende man. Achterin zijn Daryl Janmaat en Daley Blind de backs, staan Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi in het centrum en verdedigt Jasper Cillessen het doel.

Met Janmaat, De Vrij en Martins Indi valt Van Gaal weer eens terug op een achterhoede met drie Feyenoorders. Waarom spelen zij bij Oranje vaak beter dan bij Feyenoord? “Wij hebben bij Oranje een bepaalde manier van verdedigen. En daar wijzen wij ze constant op. Maar ook bij Feyenoord doen ze dat, dus daar wil ik zeker niks negatiefs over zeggen. Waarschijnlijk is het zo dat mijn visie op verdedigen die jongens aanspreekt”, aldus van Gaal.

De opstelling van Nederland tegen Japan vind je hier.