Vlag van Nederland

Nederland speelt gelijk tegen Japan

WK 2014 Door op 16 november 2013 om 15:22 uur

Japan was constant dreigend tegen Nederland. © SBS Japan was constant dreigend tegen Nederland. © SBS

Het Nederlands elftal heeft vanmiddag niet weten te winnen van Japan. In een halfleeg stadion in Genk werd het uiteindelijk 2-2.

Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor Japan, dat flink druk zette op de Nederlandse verdediging. Oranje wist niet goed onder die druk uit te komen en kwam maar weinig aan aanvallen toe. Toch was het Nederland dat het eerste doelpunt maakte.

Meer over

In de 12e minuut profiteerde Rafael van der Vaart van een fout in de Japanse verdediging en lobde de bal fraai over de Japanse doelman Shusaku Nishikawa. Die goal hielp Nederland in het zadel, dat Japan wist terug te dringen en een aantal goede aanvallen op de mat legde.


De bekroning kwam in de 38e minuut, toen Arjen Robben op karakteristieke wijze naar binnen trok en de bal prachtig in doel krulde. De buit leek binnen voor Oranje.

Toch kwam Japan vlak voor rust terug. De ploeg reageerde attent op onoplettendheid van Nigel de Jong en Yuya Osako schoot de bal uiteindelijk langs Jasper Cillessen.

Na rust ontstond er een totaal ander wedstrijdbeeld. Shinji Kagawa, de aanvaller van Manchester United, kwam erin bij Japan en dat zorgde voor veel meer voetbal in de Aziatische ploeg. Het duo Kagawa en Honda bleek een uitstekende combinatie en dat werd in de 59e minuut bezegeld met de gelijkmaker van laatstgenoemde, na een prachtige aanval van Japan.

Daarna kwam het Nederlands elftal absoluut niet meer aan voetballen toe en hing de winnende goal voor Japan eerder in de lucht dan de overwinning voor Oranje. Ondanks wat goede kansen voor de Aziatische ploeg bleef het echter gelijk. Zo is dit een leerzame wedstrijd voor Nederland, dat dinsdag tegen Colombia nogmaals mag laten zien wat het waard is.