Oranje zit aanstaande vrijdag bij de WK loting voor het WK in Brazilië in pot 4 met acht andere Europese landen. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt op een officiële persconferentie. De indeling van de potten is daarmee iets anders dan aanvankelijk gedacht werd, om het allemaal nog lastiger te maken.

Eerder werd al bekend dat Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay en Zwitserland de groepshoofden zijn in pot 1, tot zover niks veranderd. Nederland mist deze status omdat Oranje achtste op de FIFA ranking stond op 17 oktober, het moment dat de indeling bekend werd gemaakt.

Frankrijk werd aanvankelijk in pot 2 verwacht met Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana, Algerije, Nigeria en Kameroen, maar de FIFA heeft het land toch in pot 4 geplaatst. Uit die pot wordt aan het begin van de loting een land gekozen dat in pot 2 plaatsneemt. Als Oranje dat wordt, kan het niet de Europese groepshoofden loten, maar wel één van de Europese landen in pot vier: Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Bosnië, Kroatië, Rusland en Frankrijk.

Om te voorkomen dat de Zuid-Amerikaanse landen in de poulefase tegen elkaar spelen en dat er drie Europese landen in één pot komen heeft de FIFA een pot X geïntroduceerd. Daarin zitten Brazilië, Colombia, Argentinië en Uruguay. Bij die landen kunnen Chili en Ecuador niet in de groep belanden. Het Europese land dat in pot 2 terecht komt, zal juist wel bij één van deze landen terecht komen.

Is het nog steeds niet helemaal duidelijk? Lees de procedure voor de WK loting dan hier nog even rustig na.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Brazilië Chili Verenigde Staten Nederland
Spanje Ivoorkust Mexico Italië
Duitsland Kameroen Costa Rica Engeland
Argentinië Ecuador Honduras Portugal
Colombia Ghana Japan Griekenland
België Algerije Iran Bosnië-Herzegovina
Uruguay Nigeria Zuid-Korea Kroatië
Zwitserland Australië Rusland
Frankrijk