De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft bij de wereldvoetbalbond FIFA opheldering gevraagd over de indeling van de potten bij de WK loting van aanstaande vrijdag. De KNVB rekende er net als iedereen op dat Frankrijk samen met Algerije, Kameroen, Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana en Nigeria in pot 2 zou belanden, omdat zij het laagst geklasseerde Europese WK-deelnemer was op de FIFA-ranking van oktober.

Op basis van die ranking werden namelijk ook de groepshoofden voor de loting vastgesteld. “Wij gingen ervan uit dat het laagst geklasseerde Europese land, Frankrijk, in pot 2 zou zitten. De FIFA heeft besloten daarvan af te wijken. Wij willen graag weten waarom ze dat gedaan hebben”, zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tegen NOS.

Eén van de negen pot 4-landen zal nu pas tijdens de WK loting naar pot 2 verhuizen, zoals wij gisteren uitlegde. Als Nederland wordt getrokken, treft het sowieso een Zuid-Amerikaans groepshoofd (Colombia, Uruguay, Brazilië, Argentinië) omdat de FIFA wil voorkomen dat drie Europese landen worden ingedeeld in dezelfde groep.

Blijft Oranje in pot 4, dan kan het elk groepshoofd treffen, dus ook België, Zwitserland, Duitsland en Spanje. Oranje zit dat echter niet bij een ander Europees land als Engeland, Italië en Portugal, die ook in pot 4 zitten.

Lees de volledige uitleg over de WK Loting hier.

De potten voor de WK loting:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Brazilië Chili Verenigde Staten Nederland
Spanje Ivoorkust Mexico Italië
Duitsland Kameroen Costa Rica Engeland
Argentinië Ecuador Honduras Portugal
Colombia Ghana Japan Griekenland
België Algerije Iran Bosnië-Herzegovina
Uruguay Nigeria Zuid-Korea Kroatië
Zwitserland Australië Rusland
Frankrijk