Louis van Gaal: je houdt van hem, of je verafschuwt hem. De flamboyante bondscoach leidde Oranje ongeslagen naar het WK, maar toch blijft ieder interview met de beste man een toneelstukje. Vooral als ene Hans Kraay jr. daarbij betrokken is. Wij zetten voor jullie 10 memorabele momenten van 2013, met Louis van Gaal in de hoofdrol, op een rijtje.

10. Van Gaal pakt Sneijder de aanvoerdersband af

Van Gaal besloot in juni plotseling dat Robin van Persie de nieuwe aanvoerder van Oranje werd, ten koste van Wesley Sneijder. Best opmerkelijk, aangezien de spits van Manchester United niet eens tussen de reserve-aanvoerders stond. Dat waren namelijk Dirk Kuijt en Kevin Strootman.

9. Van Gaal vindt bondscoach zijn maar niks

Van Gaal gaf in de lente nog eens duidelijk aan dat hij echt stopt als bondscoach na het WK. Sterker nog, hij vindt de functie van keuzeheer helemaal niks!

8. KNVB tevreden over Van Gaal

Van Gaal kreeg behoorlijk wat kritiek op zijn opmerking dat hij het bondscoachschap niet zo leuk vindt, maar de KNVB ziet geen problemen. Zij beoordelen de coach op wat er binnen de lijnen gebeurt en daar doet hij het geweldig, stelt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. Hij vindt het echter niet leuk dat Van Gaal regelmatig negatief in de media komt.

7. Van Gaal en KNVB ergeren zich aan Hans Kraay jr.

De interviews van Hans Kraay jr. met Van Gaal staan garant voor vreemde situaties. De presentator stelt vaak vreemde vragen, waar de bondscoach dan nog vreemder op reageert. Leuk, vinden wij. Niet zo leuk, vindt de KNVB. Van Oostveen klaagt in het AD over de interviewstijl van Kraay. Hij vindt dat het niets toevoegt en dat er onterecht over Van Gaal gezeurd wordt. Misschien niet helemaal toevallig dat de kwalificatiewedstrijden van Oranje voortaan bij de NOS te zien zijn?

6. Van Gaal kritisch over FIFA-ranking

De FIFA-ranking is een ranglijst van voetballanden die middels een moeilijke berekening wordt bepaald. Van Gaal was in maart kritisch op de lijst. Hij vond dat de achtste plek die Oranje toen bezette, geen reële afspiegeling was van de kwaliteiten van het Nederlands elftal.

5. Van Gaal noemt WK-loting een circus


De kritiek was na de potsierlijke WK-loting niet van de lucht. Ook Van Gaal deed zijn zegje, door aan te geven dat hij het een ‘circus‘ vond en de acht miljoen aan kosten beter naar een goed doel hadden kunnen gaan.

4. Van Gaal in de clinch met Sneijder


Van Gaal pakte Sneijder de aanvoerdersband af en selecteerde hem lange tijd niet voor Oranje. Daar was de kleine middenvelder natuurlijk allesbehalve tevreden over: hij vertelde aan Johan Derksen dat hij wel op wat meer credits had gerekend.

3. Van Gaal noemt VI ‘mensonterend’

Johan Derksen staat nou niet bepaald bekend om zijn positieve woorden over Van Gaal. De bondscoach wordt voortdurend belachelijk gemaakt in het programma Voetbal International. Van Gaal noemde het zelf mensonterend, tegenover radio-dj Edwin Evers.

2. Van Gaal vaart mee in Gay Parade

Voetbal en homoseksualiteit, het blijft een moeilijke combi. Om dat taboe uit de weg te gaan, voer de KNVB van de zomer mee met de Gay Parade. Ook Van Gaal stond vrolijk mee te dansen op de boot!

1. Van Gaal gaat JUICHEN voor Wesley Sneijder

Sneijder mocht in september eindelijk weer eens aantreden voor de selectie van het Nederlands elftal. De middenvelder had een goed gesprek gehad met Van Gaal, die dat op een persconferentie in enthousiaste bewoordingen liet weten. Hint: iets met JUICHEN.