Vlag van Nederland

Column: Iets te “vier”en!

WK 2010 Door op 14 mei 2010 om 13:54 uur

Van Persie praat over de “grote vier”.  En natuurlijk vindt hij zichzelf daar bij horen. Is dat de arrogantie en de zelfoverschatting van het Rotterdamse straatjochie dat ver is gekomen of de zelfkennis van de ervaren voetballer die geen enkele moeite heeft met het benoemen van zijn waarheid?

Wat wil hij eigenlijk zeggen? Het klinkt of, naar zijn mening, de overige 7 Nederlandse spelers van het B-garnituur zijn. En dat is natuurlijk niet helemaal waar. Er is een redelijke set van prima voetballers samen te stellen die vooral als team veel kunnen gaan laten zien. Misschien wel geen wereldlkampioenschap.

Meer over

Of de grote vier het hart van een 11-tal kunnen betekenen dat wint is de vraag. Als die vier alleen hun eigen ego willen oppoetsen en niet in dienst staan van het grote geheel hebben we niets aan die grote vier want dan zullen ze binnen hetzelfde team tegen elkaar voetballen.


Hij ziet blijkbaar (of schijnbaar?) voor zichzelf en zijn 3 collega-toppers een hoofdrol weggelegd voor het redden van de eer van het Oranjeteam, -fans en het nationaal bewustzijn. Stapt daarbij over een speler als Dirk Kuijt heen die ook wel iets meeneemt, Mark Van Bommel is ook niet zomaar een figurant te noemen en Nigel de Jong kan iedere tegenstander in een revalidatietraject schoppen.

Aan de andere kant heeft hij gelijk als hij wil bereiken dat er rust in de ploeg komt. Geen onderlinge competitie voor een basisplaats maar dienstbaar zijn aan een gezamenlijk doel. En dan vooral het doel van de tegenstander. Als hij daarin voor zichzelf een essentiële plaats ziet mag hij dat laten zien.

Wat Van Marwijk verder in te brengen gaat hebben als spelers, met de ervaring van slechts één WK (in dat vorige WK kwam hij overigens tot slechts 2 doelpunten waarvan één in een kwalificatiewedstrijd maar dat kan wel aan de rest hebben gelegen) de coach gaan vertellen wat zijn tactiek moet gaan worden is iets waarover we niet durven speculeren.

Een autoriteit bij de gratie van zijn spelers? Een decoratieve functie aan de, letterlijke en figuurlijke, zijlijn? Of gaat Bert dit in de komende dagen even rechtzetten?

Het staat buiten kijf dat Robin een fantastisch voetballer is maar misschien steekt zijn ego daar iets te ver bovenuit.