Vlag van Nederland

Column: Mee met Oranje

WK 2010 Door op 19 mei 2010 om 11:46 uur

Om te beginnen is dat een virtueel concept. Er gaan er niet zo veel mee. Zuid Afrika is ver, de harde kern supporters alleen bereid tot een lekkere knokpartij als het om een eigen club gaat (het liefst met een overzichtelijk bekende tegenstander uit dezelfde competitie) en de reis- en verblijfskosten zijn hoog. We blijven dus massaal thuis voor de buis. Veilig op de bank met een betaalbaar koud pilsje uit eigen krat.

En als dan ook nog blijkt dat er elementen een complot aan het smeden zijn zal het animo ver beneden het minpunt dalen. Kijk, spelers zijn de strijders voor de eer van Oranje en die gaan natuurlijk wel. Bij de leuke salarissen is een beetje risico aanvaardbaar. Misschien dat Ruud stiekem denkt dat hij er mooi vanaf is gekomen en gewoon met de rest van Nederland duimt voor een veilige thuiskomst van onze gladiatoren. Of dat samen met een beker is maakt dan ineens iets minder uit. Veiligheid voor alles.

Meer over

Als het niet zo’n verschrikkelijk probleem was kun je wel stellen dat het PR technisch een stunt van topkwaliteit genoemd mag worden. Dreiging komt niet van knallen of scherven maar alleen al een lang aangehouden brultoon, een bericht in de pers, of een mededeling van een man, die zegt met enkele vrienden boos te zijn over beledigingen aan het adres van de profeet, doet iedereen bevriezen. Dat natuurlijk alleen voor een dreiging op afstand want als we er dichtbij staan gaan we zo snel mogelijk rennen, ieder in een willekeurige richting. De gemiddelde terrorist kan vanuit zijn luie stoel, met een ijsthee want bier mag vast niet, een compleet land ontwrichten, een WK op scherp zetten en het publiek koude rillingen bezorgen.


Mogelijk zal er na het behalen van een paar overwinningen een run op de reisbureaus komen. Die hadden echt een andere begroting gemaakt. Naar aanleiding van de aantallen supporters in Oostenrijk leek het een gouden tijd te worden voor ze.