Voor Robin van Persie kan het WK niet snel genoeg beginnen. De aanvoerder van Oranje hoopt dat het team straks klaar is om te schitteren op het WK. Er moeten echter niet té hoge verwachtingen zijn, zoals Arjen Robben eerder ook al zei: “Daar heeft Arjen gelijk in”, zegt Van Persie tegen AD. “Er is geen enkele reden om te veel zelfvertrouwen te hebben. In Nederland zijn de verwachtingen altijd enorm. Al sinds de jaren zeventig, die periode is eigenlijk de standaard geworden. Op die prestaties moeten wij trots zijn. Nee, het moet niet voelen als druk.”

Van Persie vindt het ook lastig om de kracht van Oranje te benoemen: “Waar wij nu staan, is lastig te zeggen. Maar de ontwikkeling die spelers individueel doormaken, is mooi om te zien. Als je ziet hoe spelers er anderhalf jaar geleden voorstonden toen ze net bij Oranje kwamen en hoe ver ze nu zijn, dan is dat knap. Nee, daar plak ik geen namen op. Ik probeer de andere competities intensief te volgen. En dat is geen opgave, want een leuke voetbalwedstrijd op televisie is voor mij net zo mooi als een geweldige film. Ik lees ook interviews met spelers, gewoon om te weten hoe die gasten er voor staan.”

Van Persie is ook goed op de hoogte van de wedstrijden van de talenten: “Om een voorbeeld te noemen, ik zag Davy Klaassen met Ajax aan het werk tegen Barcelona. Hij ging in de laatste minuten naar de hoek van het veld om tijd te rekken. Maar dat was niet alleen om tijdwinst boeken, dat zag er echt heel goed uit. Ik dacht toen wel al ‘dat je zo’n keuze maakt op dat niveau, dat is heel knap’. Op dat talent moeten we trots zijn. Maar ook kritisch blijven, want dat maakt ons juist sterk.”