Het Nederlands elftal gaat in de oefenduels voorafgaand aan het WK een nieuw systeem uitproberen. Dat vertelde Joël Veltman vanmiddag voor de camera van Ons Oranje. “We gaan met wat meer verdedigers spelen”, zo zei Veltman.

Veltman legt het idee erachter uit: “Dat betekent niet per se dat we meer verdedigend gaan spelen. Je moet dan gewoon goed op kunnen bouwen. Natuurlijk blijft je verdedigende taak de belangrijkste. Je hebt altijd één of twee spitsen tegenover je, en die moet je uitschakelen.”

Stefan de Vrij vult Veltman aan: “Van Gaal zegt altijd dat hij rationele voetballers zoekt. Verdedigers die nadenken over hun beslissingen en het spel kunnen verplaatsen. De bondscoach is erg duidelijk en dat is prettig werken.”

Van rivaliteit tussen Ajacieden en Feyenoorders is volgens de twee bij Oranje weinig merkbaar. “Ik kwam samen met Stefan aan, en heb meteen een praatje met hem gemaakt, aldus Veltman.

De Vrij: “Ik kijk niet naar ze als concurrenten. We zijn nu teamgenoten en het belangrijkste is een optimale voorbereiding na het WK.”