Voormalig bondscoach Marco van Basten kan zich volledig vinden in het 1-5-3-2 systeem, waar bondscoach Louis van Gaal volgende week zaterdag mee wil experimenteren tegen Ecuador. “Het is een heel effectief systeem, waarbij een aantal dingen makkelijker wordt”, zegt van Basten.

Hij zet de voordelen uiteen: “Met twee centrale spitsen wordt het druk zetten makkelijker, want je kunt het een kant op sturen. Daarbij creëer je heel makkelijk een blok van acht achter je voorhoede. Ga daar maar eens doorheen voetballen.”

Van Basten verwacht veel van de speelstijl van Oranje: “De countermogelijkheden zijn legio. Je hebt veel ruimte voor je wanneer je de bal onderschept, want ‘zij’ zullen met meer mensen aan moeten vallen. Met offensieve vleugelverdedigers, breng je de backs van de tegenpartij ook aan het twijfelen. Dekken zij verder door of blijven ze staan? Gaan ze door, dan komt er nog meer ruimte in hun achterste linie te liggen. Juventus doet het al tijden uitstekend met zulke backs, die veel loopvermogen hebben en goed zijn in aanvallend opzicht. Het is een systeem dat meer gericht is op fysieke arbeid. Maar ‘lopen’ compenseert een hoop, als je wat minder goed bent.”

Van Basten denkt dat het Nederland goed kan doen om eens af te stappen van de Hollandse school. “Je moet altijd kijken wat je kunt veranderen en daarmee verbeteren. Topvoetbal draait alleen om resultaat. Altijd maar heel stug vasthouden aan iets, dat wordt voorspelbaar en uiteindelijk achterhaald. Dat geldt voor elk systeem.”

Adriaanse vindt de nieuwe speelwijze die Oranje mogelijk gaat hanteren ook helemaal niet verkeer bedacht: “1-5-3-2 kan juist heel aanvallend zijn.”

Hij legt uit: “Dan heb je drie verdedigers en de rest mag aanvallen met backs die de hele flank bestrijken. In zo’n systeem zou Sneijder heel goed kunnen functioneren, omdat hij voldoende mensen in zijn rug heeft. Voorin heb je dan met Robben en Van Persie twee superspitsen, die de ruimte hebben voor hun acties”, aldus Adriaanse, die zelf ook Ajax met 1-5-3-2 liet spelen.

“Het is al een oud systeem, want ik heb het al bij Ajax in 2001 gespeeld. Het werd toen de Berlijnse muur genoemd en er was veel kritiek op, want de Hollandse School was het toen nog helemaal. Dat is inmiddels natuurlijk een beetje achterhaald.”