Daley Blind speelde in de oefeninterland tegen Japan (2-2) voor het eerst op het middenveld van Oranje. Tijdens de tweede helft van die wedstrijd werd dat geen doorslaand succes: “Japan speelde aardig. Wij kwamen er niet aan te pas. Volgens mij kreeg ik twee of drie ballen en liep ik voor de rest achter de bal aan. Het was een leermoment”, zo kijkt hij zelf terug. In de wedstrijd tegen Ecuador van vanavond zal het anders zijn denkt hij: “De organisatie achter ons staat anders”, wijst hij op de vijf verdedigers die Louis van Gaal opstelt.

In het nieuwe 1-5-3-2-systeem lijken Nigel de Jong en Blind op het WK de grootste kandidaten voor de verdedigende posities op het middenveld. Blind ziet het nieuwe systeem in elk geval niet als probleem: “Misschien dat een goede voetballer wel elk systeem moet kunnen spelen. Daarnaast wordt er heel duidelijk uitgelegd wat de trainer wil en weet iedereen wat er wordt gevraagd. Dat zullen we als team goed moeten uitvoeren.”

Blind wilde ook nog wel iets kwijt over trainer Louis van Gaal, die hij veel op de Boer vindt lijken: “Ik herken veel van Frank de Boer in Louis van Gaal.”De trainer is heel direct. En daar hou ik wel van. Hij zegt het als het goed is, maar ook als het slecht is. Hij weet je zo te prikkelen dat je elke minuut van de training alles wilt geven. Dat haalt hij uit je”, legt Blind uit.

“Ze zijn allebei heel erg gedreven en duidelijk hoe ze het tactisch willen hebben”, vertelt Blind verder. “Beide trainers eisen dat alles goed wordt uitgevoerd en iedereen de beste wil zijn”, aldus de Ajacied.