Aanstaande zaterdag, voorafgaand aan Nederland – Ghana, is het dan zover, bondscoach Louis van Gaal maakt zijn definitieve selectie van 23 spelers bekend die meegaan naar het WK in Brazilië. Afgelopen week gaf Van Gaal aan dat er al twintig spelers zeker zijn van het WK, maar welke spelers zullen er alsnog afvallen?

Van de 30 spelers in de voorselectie is er inmiddels al één afgevallen. Rafael vd Vaart blesseerde zijn enkel en mist het WK. Nog zes andere spelers zullen uit de overgebleven 23 internationals teleurgesteld moeten worden. De kans lijkt groot dat de vier spelers die zich bij Jong Oranje moesten melden (Rekik, Vilhena, Promes en Boëtius) afvallen, al liet vooral Promes zich gelden tijdens het duel met Jong Schotland.

Eén van de zes afvallers zal sowieso een doelman zijn. Cillessen lijkt de eerste keeper te worden en zal dus sowieso naar Brazilië gaan. De strijd tussen Zoet, Krul en Vorm zal vermoedelijk verloren worden door Zoet. De PSV-doelman heeft de minste ervaring en lijkt thuis te moeten blijven.

Achterin lijkt de grootste kanshebber om af te vallen Karim Rekik. De verdediger moest zich vorige week melden bij Jong Oranje en kon zich zodoende niet echt bewijzen tegenover de bondscoach. Joël Veltman is daarnaast ook allesbehalve zeker van het WK. De Ajacied moet de concurrentie aangaan met Vlaar, De Vrij, Martins Indi en wellicht ook nog Terence Kongolo, die zowel als linksback als in het centrum kan spelen. Kongolo laat echter zien moeite te hebben met het niveau.

Op het middenveld lijkt de kans dat Tonny Vilhena moet vertrekken het grootste. Ook hij moest zich melden bij Jong Oranje en de kans lijkt groot dat hij afvalt. Verder zal het vermoedelijk gaan tussen Leroy Fer en Jonathan de Guzman. Aangezien beide spelers voor dezelfde positie in aanmerking komen zal één van hen moeten vertrekken. Wijnaldum en Clasie hebben het vertrouwen van de bondscoach en vooral Wijnaldum kan toegevoegde waarde hebben als tweede nummer tien achter Sneijder.

Bij de aanvallers lag het voor de hand dat Boëtius en Promes thuis zouden moeten blijven. Maar met de drie goals van Promes bij Jong Oranje kan hij de bondscoach zomaar overtuigd hebben. Daarom kan het ook zomaar dat Dirk Kuyt het kind van de rekening wordt.

Zaterdag zullen we het weten. Wie zouden jullie thuis laten?