Vlag van Nederland
Groepswedstrijd Spanje - Nederland

Voorbeschouwing Spanje – Nederland

WK 2014

Vanavond is het dan eindelijk zover, Spanje – Nederland, het eerste groepsduel voor beide ploegen op het WK 2014 in Brazilië. Spanje – Nederland wordt gespeeld in Salvador.


Salvador is een stad aan de oostkust van Brazilië, en ligt aan de Zuid-Atlantische Oceaan. het ligt zo’n 1500 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, waar Oranje het basiskamp heeft. De volledige naam van de speelstad is São Salvador da Bahia de Todos os Santos, vrij vertaald in het Nederlands betekent dat ‘Heilige verlosser van de Allerheiligenbaai’. Salvador is de hoofdstad van de staat Bahia en telt een kleine drie miljoen inwoners. Qua inwonertal is Salvador na Sao Paulo en Rio de Janeiro de derde stad van Brazilië. Tot 1763 is Salvador zelfs de hoofdstad van Brazilië geweest.

Spanje en Nederland kennen elkaar natuurlijk goed als tegenstanders. Beide ploegen ontmoetten elkaar tien keer eerder en daarin wist Oranje vier keer te winnen, werd het één keer gelijk en won Spanje vijf keer. De laatste keer was uiteraard de WK-finale van 2010, toen Spanje na verlenging met 1-0 van Nederland won.

Nederland treedt tegen Spanje aan in de nieuwe 1-5-3-2 formatie. Dat betekent dat Louis van Gaal vijf verdedigers opstelt tegen het sterke Spanje. Doelman Cillessen zal het dus druk krijgen om al die verdedigers te coachen. Van rechts naar links zullen Janmaat, Vlaar, de Vrij, Martins Indi en Blind de verdediging vormen tijdens Spanje – Nederland.

Op het middenveld is de keuze van Van Gaal gevallen op Jonathan de Guzman als sparringspartner van Nigel de Jong. Zij vormen het verdedigende blok dat de angel uit de aanvallen van Spanje moet halen. Voor hen zal Wesley Sneijder de creatieveling moeten zijn en onze spitsen Arjen Robben en Robin van Persie van de juiste munitie moeten voorzien. De complete opstelling van Oranje vind je hier.

Spanje – Nederland wordt vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd gespeeld, in Brazilië is het op dat moment 16.00 uur. De temperatuur zal daar rond de 29 graden Celsius zijn en er heerst een hoge luchtvochtigheid. De kans is groot dat er een bui zal vallen tijdens het duel.

Zie hier de feiten van de wedstrijd tussen Nederland en Spanje op een rijtje:

Wedstrijdfeiten
Tegenstander: Spanje
Wedstrijdtype: Groepswedstrijd
Aanvang wedstrijd: 21:00 uur
Plaats: Salvador
Op TV: 20:00 uur op Nederland 1
TV-commentator: Frank Snoeks
Laatste wedstrijd: 11-07-2010: 1 – 0 verloren
Statistieken: 4x gewonnen, 1x gelijk, 5x verloren

Auteur: Max
Foto: Spanje - Nederland © meemetoranje.nl

Lees meer over: , ,