Het Nederlands elftal speelt morgenavond in Salvador de kwartfinalewedstrijd met Costa Rica. Het duel Nederland – Costa Rica staat onder leiding van scheidsrechter Irmatov, die Oranje kent van de halve finale op het WK 2010 tegen Uruguay.

De wedstrijd tegen Costa Rica wordt ook een ontmoeting met Bryan Ruiz, oud-speler van FC Twente en afgelopen seizoen nog spelend voor PSV. De aanvoerder van Costa Rica heeft zin in het duel met Nederland. “Ik ken veel spelers heel goed, dus ik heb de coach goed kunnen helpen. Voor mij maakt dit de wedstrijd wel extra speciaal”, zei Ruiz. “Het is als een finale voor ons. We hebben al een geweldig WK achter de rug, maar we willen heel graag in het toernooi blijven.”

Ruiz is onder de indruk van Oranje: “Nederland heeft een geweldige selectie, het is een droom voor iedere speler uit Costa Rica om tegen dit team te mogen spelen.”

Behalve Ruiz heeft Costa Rica nog een man om rekening mee te houden, namelijk spits Joel Campbell, afgelopen seizoen spelend voor Olypiakos maar eigendom van Arsenal. Zijn ploeggenoten hebben veel vertouwen in Campbell: “Joel is een van de grootste talenten die ik ooit heb gezien”, zegt ploeggenoot Celso Borges. “Hij kan heel ver komen. Vooral in één tegen één-situaties is hij niet te stoppen.”

Ook Ruiz noemt zijn medespeler van grote waarde: “Hoewel hij nog veel moet leren, is hij nu al heel belangrijk voor onze ploeg”, zegt Ruiz. “Joel ontwikkelt zich heel, heel snel.”

Oranje is dus gewaarschuwd voor deze twee sterspelers van Costa Rica. Met Arjen Robben en Robin van Persie hebben wij aanvallend echter ook wel het één en ander in te brengen.