Meer dan ooit is er dit WK veel te doen over de speelwijze van het Nederlands elftal. Waar deze andere jaren al tijden vast stond zijn er nu twee systemen waarin Oranje kan spelen.

Daarover wordt dan ook flink gediscussieerd, vooral omdat de Nederlandse pers van mening is dat Nederland veel beter speelt in 1-4-3-3 dan in het verdedigende 1-5-3-2. Dat blijkt ook uit de resultaten als Oranje overstapt op het vertrouwde 1-4-3-3, zoals tegen Mexico en Australië, waarin de tegenstander op het laatst wordt overlopen.

Van Persie vindt de discussie over de systemen prima: “Natuurlijk volg ik de discussie over onze speelwijze. Ik heb daar trouwens geen enkele moeite mee. Omdat ik toch zinnige ontledingen van ons spel heb gelezen.”

“Aan de ene kant heb je de supporters die genieten van ons succes, aan de andere kant is er de discussie met journalisten over het 5-3-2- of 4-3-3-systeem. Dat moet vooral zo blijven, want dat is jullie vak. Ik begrijp de discussie volkomen, maar waar gaat het om? Om winnen”, aldus Van Persie tegen Telesport.

Van Persie vindt de discussie juist goed: “Juist omdat ook wij inzien dat we ons moeten blijven verbeteren om ons doel te bereiken. Daarom is het wegvallen van Nigel de Jong echt een tegenvaller. Tegen Mexico kon je dat al zien. Hij is iemand die zowel binnen als buiten het veld het verschil maakt.”

Nederland zal De Jong missen de rest van het toernooi: “Alleen in zijn manier van praten zit al zo veel energie. Een winnaar, die alles en iedereen wil ’opvreten’. Een echte vechter die tegen ons heeft gezegd dat hij het niet opgeeft, hoewel de artsen gezegd hebben dat zijn herstel twee tot vier weken gaat duren. Maar met iemand als Nigel zijn de wonderen de wereld niet uit.”