Noem het gek, noem het geniaal, de wissel van bondscoach Louis van Gaal die keeper Tim Krul in de 119e minuut bracht voor vaste keeper Jasper Cillessen. Van Gaal bracht Krul om dat hij meer vertrouwen had in de penaltykiller Krul dan in Cillessen, die nog nooit een penalty stopte.

Tim Krul beleefde daarna waarschijnlijk het meest bizarre half uur van zijn leven. “Hier durfde ik als kleine jongen zelfs niet van te dromen. Ik hoorde voor de wedstrijd dat er een kans bestond dat ik zou invallen als we nog een wissel over hadden. Daardoor had ik de hele avond al een beetje de kriebels”, vertelt Krul.

Toen de tweede verlenging begon deed Krul zijn hesje uit. “Ik moest ook nog even snel naar de wc en zag langs de lijn dat Jasper in de laatste minuut nog een fantastische redding had. Anders hadden we gewoon naar huis gemoeten.”

Krul vertelt dat de keepers zich goed voorbereidden de afgelopen weken: “De afgelopen 7 weken hebben alle keepers samen met Frans Hoek een plan opgesteld. Dat was: lang wachten en dan volle bak naar een hoek gaan. De trainer en Frans vonden mij met mijn lange armen daar blijkbaar het beste in. Als je er op zo’n moment nog in moet komen, staat er toch wat druk op je. Maar dat de trainer zoveel vertrouwen in me heeft, is iets om trots op te zijn. Dan heb ik de afgelopen weken toch iets goed gedaan.”

Toen de held van de avond de laatste penalty pakte kwam zijn leven even in een stroomversnelling: “Ik zag toen alle jongens op me af rennen, daar durf je toch niet eens van te dromen? We roepen al wekenlang dat we het met 23 spelers doen op dit WK. Nou, dat wordt steeds meer werkelijkheid. Onbeschrijfelijk. Ik kwam er in om ons door te loodsen en ben supertrots dat het gelukt is.”

Wil je de penaltysersie van Krul nog eens terugkijken met radiocommentaar van Jack van Gelder en Ronald vd Geer? Klik dan hier.