Vlag van Nederland

Tsjechië verslaat Nederland in Praag

EK 2016 Door op 9 september 2014 om 21:43 uur

Veltman Joël Veltman tegen Tsjechië © Pro Shots

Vanavond om 20.45 uur trapten in het Tsjechische Praag Nederland en Tsjechië af voor het eerste duel in de EK-kwalificatie. Het duel eindigde dramatisch voor het Nederlands elftal, door een laat doelpunt verloor Oranje met 2-1 van Tsjechië.

Bondscoach Guus Hiddink stapte na de wedstrijd tegen Italië direct af van het 1-4-3-3 systeem om terug te grijpen op het 1-5-3-2 systeem van zijn voorganger Louis van Gaal.

Meer over

Oranje begon twijfelachtig aan het duel. Tsjechië voetbalde met vertrouwen en durfde druk te zetten op de spelers van Oranje. Het leverde vooral veel corners op voor de Tsjechen.


Oranje kwam er maar moeilijk uit en werd zelden gevaarlijk, slechts een kansje voor Van Persie leverde wat gevaar op. Tsjechië kwam daarentegen steeds dichter bij een doelpunt en in de 23e minuut was het zelfs raak voor de Tsjechen. Met een heerlijke knal wist Dockal het openingsdoelpunt te maken: 1-0 voor Tsjechië.

Zie het doelpunt van Dockal hier:

Oranje kroop daarna steeds meer uit z’n schulp en creëerde langzaamaan zelfs enkele kleine kansen. In de tegenstoot bleef Tsjechië echter ook gevaar stichten voor de goal van Cillessen. Tot de rust wisten beide ploegen niet meer tot scoren te komen.

In de tweede helft probeerde Nederland druk te zetten op de verdediging van de Tsjechen, maar bleef het opletten voor de gevaarlijke counters van de Tsjechen.

Na 55 minuten spelen was het dan toch raak voor Oranje, Stefan de Vrij kopte een voorzet van Daley Blind achter doelman Petr Cech.

Zie de 1-1 van Stefan de Vrij hier:

Het spel bleef daarna op en neer golven, maar tot doelpunten kwamen beide landen lange tijd niet meer. Tot de 91e minuut, toen Janmaat nonchalant de bal terug wilde koppen naar Cillessen, maar via de paal kwam de bal voor de voeten van Vaclav Pilar, die de bal binnenschoot.

Een pijnlijke 2-1 nederlaag voor Oranje dus in het eerste EK-kwalificatieduel in de richting naar het EK 2016 in Frankrijk.

Op 10 oktober volgt het duel in de Amsterdam ArenA.