Vlag van Nederland

De kansen voor Oranje bij een derde plek

EK 2016 Door op 30 maart 2015 om 10:21 uur

de-kansen-van-oranje-bij-derde-plek © Pro Shots

Een derde plaats in de poule lijkt voor het Nederlands elftal steeds waarschijnlijker te worden. Maar wat zijn de kansen voor Oranje eigenlijk als dat scenario zich voltrekt? Voetbal International zette de feiten op een rijtje.

De derde plek geeft in principe recht op play-offs en de beste derde van de groepen plaatst zich direct voor het EK. Die laatste optie is voor Nederland ver weg, want het team van Guus Hiddink heeft van alle huidige derden de meeste verliespunten (8). Daarnaast worden de punten die Oranje heeft gehaald bij de hekkensluiter van de groep (Kazachstan) weggenomen in de berekening.


Meer over

Mochten Tsjechië en IJsland dus niet achterhaald worden, dan wachten er vrijwel zeker twee extra wedstrijden in de play-offs. De beste vier hoogstgeklasseerde deelnemers worden geplaatst op basis van de UEFA-landenrangslijst, waardoor Nederland aan een zwakkere tegenstander wordt gekoppeld en mag afsluiten met een thuisduel.

Stand van huidige nummer drie’s

Groep Land op derde plek Gespeeld Punten Verliespunten Te vervallen punten
A Nederland 5 7 8 3
B België 4 8 4 3
C Oekraïne 5 9 6 3
D Schotland 4 7 5 0
E Zwitserland 5 9 6 3
F Hongarije 4 7 5 0
G Rusland 4 5 7 1
H Noorwegen 5 9 6 3
I Albanië 3 4 5 0

 

Op basis van de huidige stand kan Oranje in de play-offs dan Albanië, Schotland, Noorwegen of Hongarije treffen. De conclusie is dat het Nederlands elftal zelfs bij een derde plek nog een grote kans heeft op plaatsing voor het EK 2016.