Vanavond om 20.45 uur staat in de Amsterdam ArenA Nederland – Spanje op het programma. Het duel tussen beide landen wordt gefloten door William Collum. De 36-jarige scheidsrechter uit Schotland fluit voor het eerst een duel van Oranje.

Nederland en Spanje zijn zeker geen onbekenden van elkaar. Ze troffen elkaar de laatste twee keer tijdens een WK. In 2010 verloor Nederland de finale na verlenging en vorig jaar in Brazilië nam de ploeg van Louis van Gaal revanche door met 5-1 te winnen in de poulefase.

Het Nederlands elftal en Spanje speelden in het verleden in totaal elf keer tegen elkaar en de balans is gelijk met ieder vijf overwinningen en één gelijkspel. Zes keer ging het om een vriendschappelijk duel, maar ook vijf keer een om belangrijke wedstrijd. De grootste overwinning behaalde Oranje het afgelopen WK en de grootste nederlaag dateert van 30 januari 1957. Net als de zege van vorige jaar eindigde ook dat duel in 5-1, maar dan voor Spanje. Grote man met drie treffers was Real Madrid-legende Alfredo di Stéfano.

De laatste twee vriendschappelijke ontmoetingen tussen beide landen eindigden in een overwinning voor Nederland. Tijdens de eerste ambtstermijn van Louis van Gaal als bondscoach werd in 2000 met 2-1 gewonnen in Sevilla, terwijl onder leiding van Dick Advocaat twee jaar later een 1-0 overwinning werd geboekt in De Kuip.

Momenteel staan de twee landen er niet geweldig voor. Bondscoach Guus Hiddink is nog erg zoekende na het succesvolle WK van Oranje en haalde in zijn eerste zeven duels als bondscoach slechts 1 punt gemiddeld. Vicente Del Bosque wist afgelopen vrijdag weliswaar van Oekraïne te winnen, maar staat er ook allesbehalve rooskleurig voor bij Spanje.

De opstellingen verraden dat beide bondscoaches het duel vooral gebruiken om uit te proberen. Bondscoach Guus Hiddink voert vijf wijzigingen door ten opzichte van afgelopen zaterdag tegen Turkije en ook zijn Spaanse collega stuurt een compleet ander elftal het veld op dan tijdens het duel afgelopen vrijdag tegen Oekraïne.

De opstellingen van Nederland en Spanje zijn als volgt:

Opstelling Nederland: Vermeer; Janmaat; De Vrij, Martins Indi, Willems; Klaassen, Blind, Sneijder; Narsingh, Huntelaar, Depay.

Opstelling Spanje: De Gea; Carvajal, Bartra, Albiol, Bernat; Cazorla, Fabregas, Mario Suarez; Pedro, Juanmi, Vitolo.

Lees hier nog eens de feiten over Nederland – Spanje op een rijtje:

Wedstrijdfeiten
Tegenstander: Spanje(10e op de FIFA ranglijst)
Rubriek: Aanloop EK 2016
Wedstrijdtype: Oefenwedstrijd
Wedstrijddatum: 31 maart 2015
Aanvang wedstrijd: 20:45 uur
Plaats: Amsterdam Arena, Amsterdam
Uitzending: SBS 6 om 20:00 uur