Wesley Sneijder ziet de nederlaag tegen de Verenigde Staten niet persé als een grote domper. Hij probeert een positieve draai te geven aan de vier tegengoals: “Uiteindelijk denk ik dat de nederlaag tegen Amerika een goede wake-up-call is geweest, aldus Sneijder tegen de Telegraaf.

“Anders gaan we misschien naar Riga met het idee van ’dat doen we wel even en dan lekker op vakantie’. Zo’n gevoel bekruipt je soms aan het einde van het seizoen. Nu zijn we op onze vingers getikt en staat iedereen op scherp,” aldus de kleine middenvelder.

Volgens Sneijder hield niet iedereen zich meer aan de afspraken in de laatste minuten tegen de VS: “Letland zat ook al in het koppie. Verder liep iedereen maar raak. Dat viel niet meer te corrigeren. Desondanks blijft het slecht open huis te houden en een 3-1 voorsprong te verspelen. Het totaalbeeld was niet goed. We moeten tegen Letland met wat meer vastigheid spelen. Dat krijg je automatisch als je spelers opstelt, die vaker met elkaar hebben gespeeld. Tegen de VS waren er te veel wisselingen.”

Het belang van het duel tegen Letland is erg groot, zo weet ook Sneijder: “Wij moeten winnen om uitzicht te houden op directe EK-kwalificatie. Dan sta je anders op het veld. En natuurlijk mis je Arjen Robben. Dat lijkt me geen geheim.”

Er hoeft volgens de reserve-aanvoerder van Oranje ook niets te veranderen aan de speelwijze: “We kunnen in Riga ook op de offensieve manier spelen, waarop we Letland in Amsterdam met 6-0 versloegen. Zolang we allemaal één speelwijze voor ogen hebben. En niet dat de helft voor de 4-1 gaat en de andere helft de 3-1 wil uitspelen. Daarom zijn die laatste tien minuten tegen Amerika een goede les geweest op weg naar Letland. Ik was daarom niet zo rouwig om die nederlaag.”