Marco van Basten gaat na de zomer aan de slag als assistent bondscoach van Oranje. Hij kwam een contract overeen met de KNVB en richt zich nu volledig op het assistentschap van kersverse bondscoach Danny Blind.

Van Basten werd gevraagd naar zijn mening over de tegenvallende resultaten van Oranje: “Het ligt niet zozeer aan de kwaliteit, maar het heeft misschien ook te maken dat je niet helemaal optimaal gemotiveerd bent geweest. Hoe lullig dat misschien ook mag klinken.”

“Het Nederlands elftal heeft na een zware periode een goed toernooi gespeeld, is derde geworden en heeft veel complimenten gekregen. Dan is het moeilijk om de boel op te pakken. Dat is denk ik ook de reden geweest dat het Nederlands elftal niet helemaal goed staat in de kwalificatie”, aldus Van Basten tegen de NOS.

Van Basten, die zelf als onervaren bondscoach bij Oranje kwam in 2004, denkt dat Blind klaar is voor de klus: “Ik denk dat Danny Blind inmiddels ervaren zat is, want hij loopt al een tijd mee. Hij was eindverantwoordelijk bij Ajax, heeft met Van Gaal het WK meegemaakt en de kwalificatie met Guus Hiddink.”

De trainer heeft in elk geval zin om aan de slag te gaan: “Het is natuurlijk mooi om met de beste spelers van het land te trainen en te werken. De eindtoernooien zijn hartstikke mooi om mee te maken Die rol op de achtergrond voelt goed, dat is prettig.”