Oranje speelt morgen de belangrijke wedstrijd plaats tegen IJsland in de Amsterdam Arena. Elf keer eerder troffen Nederland en IJsland elkaar en de balans voor Nederland is erg positief. In totaal werd er door de mannen van Oranje 9 keer gewonnen, één keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Die verliespartij vond plaats in de laatste ontmoeting tussen IJsland en Nederland (2-0). Een samenvatting van deze wedstrijd is hier te zien.

Nederland had in deze wedstrijd in de de eerste helft weliswaar het overwicht in de wedstrijd, maar het was IJsland datop voorsprong kwam door een benutte strafschop van Gylfi Sigurdsson. Nederland probeerde zich daarna wel weer te herstellen, maar IJsland verdubbelde nog voor rust de score door een doelpunt van Sigurdsson. Na dat doelpunt was Nederland vrij onmachtig en kon IJsland vrij gemakkelijk de wedstrijd uitspelen.

Op dit moment staat IJsland eerste in groep A met 15 punten. Op de tweede plaats staat Tsjechië met 13 punten en daarachter komt Nederland met 10 punten. Sigurdsson is op dit moment de topscorer bij IJsland in de kwalificatie met vier goals. De laatste wedstrijd van IJsland werd met 2-1 gewonnen van Tsjechië.

De bondscoach (Lagerbäck) van IJsland heeft voor het duel tegen Nederland meerdere spelers opgeroepen die een verleden hebben in de eredivisie. Lagerbäck riep NEC-doelman Hannes Halldórsson op, net als oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson, Alfred Finnbogason (ex-Heerenveen) en voormalig AZ’ers Jóhann Berg Gudmundsson en Aron Gunnarsson. De 36-jarige Eidur Gudjohnson, die in het begin van zijn carrière bij PSV speelde, heeft ook een uitnodiging gekregen.

De verwachting is dat de opstelling van IJsland niet veel afwijkt van de eerdere kwalificatiewedstrijden. IJsland kan in de wedstrijd niet beschikken over vaste waarde Emil Hallfredsson. De 31-jarige middenvelder van de Italiaanse club Hellas Verona kampt met een spierblessure. De bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson hebben Olafur Skúlason van de Turkse club Gençlerbirligi opgeroepen als vervanger.

IJsland speelt in een 4-4-2 opstelling met veel beweging en afwisseling op het middenveld. In het doel van IJsland zal NEC-doelman Hannes Halldórsson plaatsnemen. In de spits zal Sigthórsson moeten zorgen voor de doelpunten. Bij Ajax stond de spits vaak ter discussie, maar bij IJsland is hij al 17 trefzeker geweest in 29 wedstrijden.

Keeper Halldórsson droomt van een stunt in de ArenA. “Dat zou wat zijn”, stelt de sluitpost van NEC. “Natuurlijk gaan we ons best doen, maar ik vind dat we die wedstrijd onbevangen kunnen spelen. We hebben eigenlijk weinig te verliezen.

De wedstrijd Nederland IJsland begint om kwart voor negen en zal onder leiding staan van de Servische scheidsrechter Mazic. Deze scheidsrechter floot eerder wedstrijden van Ajax en AZ in Europa.