Het Nederlands elftal verloor gisteravond met 3-0 van Turkije en een EK-loze zomer dreigt voor de spelers van Oranje. Wesley Sneijder beseft dat ook: “Maar daar wil ik niet over nadenken. Zolang we nog moeten voetballen, is er hoop”, zei Sneijder. “We moeten erin blijven geloven, ik ben niet iemand die de handdoek zal gooien. Maar we hebben het niet meer in eigen hand. En dat hebben we over onszelf afgeroepen.”

Sneijder snapte niks van de nederlaag in ‘zijn’ Turkije. “We domineerden de wedstrijd en hadden eigenlijk zelf moeten scoren. Maar we gaven de doelpunten zó makkelijk weg. Dan is het heel moeilijk om jezelf terug te knokken. Wist ik maar waar het fout zit, dan kon ik er iets aan doen. Een gebrek aan kwaliteit? Dat zou heel goed kunnen. Het heeft in ieder geval met concentratie en scherpte te maken, dat is wel duidelijk. Maar daarop valt niet te trainen, dat moet iedereen zelf oproepen. De belangen waren groot tegen Turkije, dan moet je je mannetje staan. Ik weet zeker dat er elf jongens aan de aftrap stonden die allemaal wilden winnen. Bij vlagen hebben we niet eens zo slecht gespeeld, alleen we hadden wel heel veel pech.”

Sneijder wijst terug naar het WK, waar het geluk wél aan Oranjes zijde was. “Toen was het geluk aan onze zijde op de juiste momenten, nu niet. Dat kan weleens gebeuren. Maar het is om moedeloos van te worden. Alles zit tegen op dit moment. Een leek zal zeggen: 3-0 verloren, Oranje was kansloos. Maar dat geeft niet het beeld van de wedstrijd weer. De realiteit is echter dat we vierde staan en het niet meer in eigen hand hebben. Dat hebben we aan onszelf te wijten.”

Sneijder wil er volgende maand in elk geval nog vol voor gaan. “Over een maand zal iedereen toch weer met een positief gevoel binnen moeten komen bij Oranje. We moeten erin blijven geloven. Anders kunnen we er net zo goed niet aan beginnen.”