Vlag van Nederland
Oranje begint met zware uitwedstrijd

Oranje heeft meeste balbezit van alle landen

EK 2016

Het Nederlands elftal staat op de rand van uitschakeling voor het EK 2016 na het verlies in Turkije, maar tegelijkertijd staat Oranje in de statistieken bovenaan als het gaat om meest dominante ploegen.


Nederland had tijdens de eerste acht duels in de EK-kwalificatie gemiddeld 67 procent balbezit, blijkt uit cijfers van de UEFA. Alleen wereldkampioen Duitsland en Spanje komen tot hetzelfde percentage als Oranje. Qua aantal verstuurde passes moet Oranje (4939) staat alleen Spanje boven Nederland (5103).

Balbezit alleen telt natuurlijk niet, maar opvallend is eveneens dat Oranje qua doelpogingen eveneens tot de top van Europa hoort. In acht duels werd het vijandelijke doel 151 keer onder vuur genomen. Alleen Duitsland (170) en België (160) wisten vaker op doel te schieten.

Zelfs met de doelpogingen binnen de palen staat Oranje er niet slecht op. Met 60 ballen tussen de palenblijven alleen de Duitsers Oranje voor. Het grootste probleem zit ‘m in het aantal doelpunten (13), waarvan er voor Oranje ook nog eens zes in één duel vielen. Daarnaast natuurlijk de tegendoelpunten (10), meer dan welk topland dan ook.

Auteur: Max
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: ,