Vlag van Nederland

‘Oranje heeft geen doel en geen koers ‘

EK 2016 Door op 10 september 2015 om 13:13 uur

Oranje heeft geen doel en geen koers © Pro Shots

Het EK 2016 is uit zicht geraakt voor het Nederlandse elftal na de twee nederlagen tegen Turkije en IJsland. Volgens bondscoach Danny Blind zijn de nederlagen te wijten aan individuele fouten, maar analist Pieter Zwart van Catenaccio vindt dat de problemen veel dieper zitten.

Hij stelt dat de bondscoach moet zorgen voor een systeem waarin individuele fouten niet meteen fataal zijn en brengt enkele pijnpunten in kaart.

Meer over

Zo is Oranje niet compact genoeg, schrijft Zwart. Volgens hem missen de verdedigers ruimte in de rug en lopen daardoor achteruit. Dat in tegenstelling tot Turkije en IJsland, die veel beter in staat waren om compact te opereren. Daardoor verloor Oranje volgens hem twee keer van deze kwalitatief mindere tegenstanders.


Ook twijfelt Zwart aan het vleugelspel van Oranje. Volgens hem tonen cijfers aan dat deze manier van aanvallen maar weinig doelpunten oplevert. Daarbij is ook het positiespel van het Nederlands elftal, waarin met dominant voetbal kansen moeten worden gecreëerd, volgens Zwart ineffectief. Hij stelt dat het Nederlands elftal niet de kwaliteiten heeft om op deze manier te kunnen scoren, hetgeen in de twee voorgaande wedstrijden pijnlijk duidelijk werd.

Blind gaf voor de wedstrijd tegen Turkije aan dat zijn ploeg niet op resultaat kan spelen en vatte volgens Zwart zo het probleem van het Nederlandse voetbal samen. Door te stellen dat Oranje op een bepaalde manier moet voetballen, wordt daarmee aanvallend voetbal het doel en niet het middel om resultaat te krijgen.

Zwart trekt daarom een harde conclusie: om Nederland als voetballand weer op de kaart te krijgen moet afgevraagd worden waar we naartoe gaan en op welke manier. Tot die twee vragen beantwoord zijn, heeft het Nederlandse voetbal volgens hem geen doel en geen koers. Lees zeker ook de uitstekende, volledige analyse van Pieter Zwart op Catenaccio.