Vanavond om 18.00 uur is het zover, Kazachstan – Nederland in de Astana Arena in Kazachstan. Het Nederlands elftal móet vanavond winnen van Kazachstan om nog kans te houden op het EK 2016 in Frankrijk, bij verlies of een gelijkspel is het zo goed als over en sluiten voor Oranje.

De verschillende scenario’s over het al dan niet halen van het EK zijn inmiddels uitgebreid besproken. Oranje moet gewoon drie punten meer halen dan Turkije in de komende twee duels, dan gaat Oranje alsnog naar de play-offs en blijft Turkije thuis.

Oranje treft in Kazachstan de nummer 142 van de wereldranglijst. De enige speler in de selectie van Kazachstan die buiten de Kazachse competitie speelt is Konstantin Engel, hij speelt bij het Duitse FC Ingolstadt 04, dat sinds dit seizoen uitkomt in de Duitse Bundesliga. Alle overige spelers in de selectie spelen in Kazachstan. Samat Smakov is de aanvoerder en meest ervaren speler met 69 interlands.

Bondscoach Danny Blind kreeg in aanloop naar het duel nogal wat tegenslagen te verwerken. Zo zag hij al tijdens de vorige interlands met Oranje zijn aanvoerder en sterspeler Arjen Robben uitvallen. De aanvaller van Bayern München bleek ook niet op tijd hersteld voor deze interlands. Naast Robben vielen ook onder meer Stefan de Vrij en Daryl Janmaat nog af met een blessure. Bruno Martins Indi en Gregory van der Wiel zijn er niet bij door een schorsing en deze week vielen ook Rick Karsdorp en Paul Verhaegh nog weg.

Daardoor is de kans groot dat er vanavond een debutantenfestival plaatsvindt. Kenny Tete, de laatste overgebleven rechtsback, zal sowieso zijn debuut maken, en de kans is groot dat ook Anwar El Ghazi en Virgil van Dijk zullen debuteren. De hoop van de natie is verder gevestigd op Klaas Jan Huntelaar, Wesley Sneijder en Robin van Persie.

Zie hier de feiten van Kazachstan – Nederland nog eens op een rijtje:

Wedstrijdfeiten
Tegenstander: Kazachstan

Rubriek: Aanloop EK 2016
Wedstrijdtype: Kwalificatiewedstrijd
Wedstrijddatum: 10 oktober 2015
Aanvang wedstrijd: 18:00 uur
Plaats: Astana Arena, Astana
Uitzending: NPO 1 (NOS) om 17:15 uur
TV-commentator: Jeroen Elshoff