Het Nederlands elftal lijkt het EK van 2016 in Frankrijk te moeten gaan missen. Op dit moment staat Oranje op de 4de plaats en is het dinsdag afhankelijk van nummer 3 Turkije. Alleen bij een verlies van de Turken en bij winst van Nederland is het nog mogelijk.

Wellicht biedt de historie voor Oranje nog enige houvast. Hieronder de meest memorabele ontsnappingen van het Nederlands elftal:

1979: Het mirakel van Leipzig

In 1979 moest Nederland de wedstrijd tegen Oost-Duitsland weten te winnen om naar het EK van 1980 te gaan. Nederland begon die wedstrijd slecht en na 33 minuten stond het met 2-0 achter. Ook moest Tscheu La Ling het veld verlaten na een rode kaart. Nederland gaf echter niet op en kwam terug in de wedstrijd.  Frans Thijssen, Kees Kist en René van de Kerkhof voor een memorabele ommekeer en Nederland wist zich alsnog te plaatsen voor het EK. Pas acht jaar later zou Oranje zich nogmaals kwalificeren voor een eindtoernooi.

1993: Oranje dankt Duitse scheidsrechter op de knieën

13 oktober 1993 moest Nederland de belangrijke wedstrijd spelen tegen Engeland om kwalificatie voor het WK van 1994. Nederland moest dus winnen en dat leek vrijwel onmogelijk toen aanvoerder Ronald Koeman aan het begin van de tweede helft de doorgebroken David Platt neertrok. Dit had natuurlijk een strafschop moeten zijn en een rode kaart, maar de scheidsrechter hield het bij geel en legde de bal buiten de zestien voor een vrije trap. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 2-0 gewonnen. Een maand later won Nederland ook van Polen (1-3) en was het gekwalificeerd voor het WK.

2003: Sneijder schiet Oranje naar Portugal

De laatste keer dat Oranje serieuze problemen ondervond in een kwalificatiereeks was in 2003, op weg naar het EK 2004 in Portugal. Nadat Nederland met 3-1 verloor van Tsjechië moest het in de play-offs aantreden tegen het middelmatige Schotland. Na een 1-0 nederlaag in Schotland moest Nederland de returnwedstrijd natuurlijk winnen met meerdere goals verschil. Frank de Boer en Patrick Kluivert moesten in deze returnwedstrijd het veld ruimen, voor Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Het was uiteindelijk ook Wesley Sneijder die voor de eerste goal zorgde en Nederland wist deze wedstrijd uiteindelijk met 6-0 te winnen.

2004: Tsjechië hielp Oranje in 2004 wel

Afgelopen zaterdag lukte het de Tsjechen niet om Oranje een handje te helpen door van Turkije te winnen. Dat was 11 jaar geleden wel anders, toen Nederland en Tsjechië tijdens het EK 2004 in Portugal in dezelfde poule zaten. Nadat Oranje had verloren van de Tsjechen (red. 3-2, herinneren jullie je dé wissel nog?) en gelijkgespeeld tegen Duitsland, waren we afhankelijk van de Tsjechen. Met een veredeld B-team moest Tsjechië van Duitsland winnen om Oranje alsnog een kans te geven op de kwartfinale. Wonder boven wonder gebeurde dit ook, waardoor Oranje, dat met 3-0 van Letland won, samen met de Tsjechen naar de kwartfinale ging en Duitsland naar huis kon.