Vlag van Nederland

Wedstrijd van toen: Tsjechië-Nederland 2005

EK 2016

Vanavond speelt het Nederlands elftal de laatste en alles beslissende wedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Tsjechië, een land waar Oranje in het verleden al verschillende malen tegen uitkwam. Zowel in kwalificaties als op eindtoernooien vochten beide ploegen mooie duels uit.


Eén van die duels was de WK kwalificatiewedstrijd in 2005 tegen Tsjechië. Marco van Basten was destijds bondscoach van het Nederlands elftal en moest ervoor zorgen dat Oranje zich plaatste voor het WK van 2006.

In de spits bij Tsjechië stond toen Milan Baroš, destijds spelend voor Aston Villa, en die bleek een ware plaaggeest voor de Nederlandse verdediging. Vooral Khahild Boulahrouz had het erg lastig met de spits en twee keer waren er momenten dat de scheidsrechter Alain Sars de bal op de stip had kunnen leggen. Dit gebeurde toen niet, maar bij de derde lichte overtreding van Boulahrouz kreeg Tsjechië wel een strafschop. Tomáš Rosický was de man die achter de bal ging staan, maar Edwin van de Sar wist de bal te keren.

Na dit moment was het Nederland dat wel een goal wist te maken. Na een mooie aanval via Landzaat en Robben was het uiteindelijk Van der Vaart die de bal achter Petr Cech wist te schieten. Daarna was het Tsjechië dat gelijk hierna een goal maakte uit een vrije trap, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Hier had het Nederlands elftal wel wat geluk, want het leek niet erg op buitenspel. Hierna maakte Nederland de 2-0 uit een corner door een rake kopbal van Barry Opdam. Tsjechië probeerde het hierna nog wel, maar niet meer in staat om een goal te maken.

Zie bovenaan de beelden van de wedstrijd Tsjechië – Nederland in 2005.

Auteur: Pepijn
Foto:

Lees meer over: , , ,