Het EK is mijlenver weg voor Oranje. Er is vanavond nog één kans voor het Nederlands elftal om zich alsnog te plaatsen voor de play-offs, maar Turkije zit op rozen. Een puntje tegen IJsland is voor de Turken genoeg om zich te verzekeren van de barrages en ons land de genadeklap te geven.

Het kan echter nog steeds: als Nederland wint van Tsjechië en IJsland afrekent met Turkije is Oranje alsnog door. Waarom dat gaat gebeuren? Wij geven je een paar redenen!

De druk ligt bij Turkije
De druk ligt vanavond bij Turkije, want het land moet zijn voorsprong op Oranje verdedigen. In het verleden is gebleken dat de Turken het op cruciale momenten laten liggen: zo verspeelde het land in 2003 een EK-ticket tegen Letland, terwijl het in 2011 mis ging tegen Kroatië. Ook vanavond zou het zomaar kunnen dat de druk Turkije te veel wordt…

IJsland wil zich bewijzen
Hoewel IJsland aan kop gaat in groep A, is de motor in de afgelopen wedstrijden wat gaan sputteren. De ploeg gaf afgelopen zaterdag in eigen huis een 2-0 voorsprong weg tegen Letland (het werd 2-2) en speelde daarvoor thuis doelpuntloos gelijk tegen Kazachstan. De eilandbewoners zullen tegen Turkije willen bewijzen dat ze op het EK thuis horen.

IJsland gaat vol voor de winst
Diverse IJslanders hebben al aangegeven dat een salonremise tegen Turkije voor hen geen optie is. Belangrijke spelers als Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sigthorsson en Alfred Finnbogasson zeggen vol voor de winst te willen gaan tegen de Turken. Daarbij kan een overwinning gunstig zijn voor de UEFA-ranking van de IJslanders en dat heeft weer invloed op de EK-loting.

Turkije kan zich rechtstreeks plaatsen
Het is voor Turkije nog mogelijk om zich direct te plaatsen voor het EK 2016. Wanneer Kazachstan van Letland weet te winnen en de Turken IJsland verslaan, is het land de beste nummer drie. Dat betekent een rechtsreeks EK-ticket. Waarom dat een voordeel is voor Oranje? Als Turkije besluit voor de winst te gaan en aanvalt, kan het zomaar in het mes van IJsland lopen…