Het stuit Willem van Hanegem tegen de borst dat sommige voetballers afzeggen voor het Nederlands elftal omdat ze simpelweg geen zin hebben.

“Dan bedoel ik niet alleen het A-elftal, maar ook Jong Oranje en de teams uit de lagere leeftijdsgroepen”, steekt de voormalig international van wal in het AD. “Het kan toch niet zo zijn dat er ineens heel veel mensen gelijktijdig geblesseerd zijn? Er wordt te makkelijk afgezegd.”

Hij weet wel een maatregel, vervolgt hij: “Als spelers zeggen dat ze geblesseerd zijn, laat ze naar Zeist komen, daar zit een dokter en die moet kijken of het klopt. Wie niets mankeert, maar gewoon geen zin heeft of voor wie het, in opdracht van de trainer of zaakwaarnemer, even niet uitkomt, moet wegwezen. Nooit meer uitnodigen, klaar.”

Van Hanegem vindt dat spelers dankbaar moeten zijn dat ze voor Oranje mogen uitkomen, omdat dat hét podium is om je als voetballer te laten zien.

“Waarom spelen jongens als Janmaat, Martins Indi en De Vrij bij een topclub in het buitenland, echt niet door hun spel bij Feyenoord, maar om wat ze bij Oranje hebben gepresteerd”, besluit de Kromme.