Woensdagavond staat het Nederlands elftal tegenover Vice-Europees kampioen Italië. De laatste keer dat Oranje het opnam tegen de Italianen eindigde de oefenwedstrijd in een bloedeloze 0-0. Het enige dat men nog aan die wedstrijd herinnert, is de grove charge van de Italiaanse verdediger Chiellini op de benen van Robin van Persie en de blessure die daarop volgde. Daardoor was Van Persie maar net op tijd terug voor het succesvolle WK 2010.

Waar we liever met z’n allen aan terugdenken is de 3-0 overwinning die Oranje vierde tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Dat was de voorlaatste keer dat beide grootmachten in het internationale voetbal elkaar troffen. Oranje won destijds met geweldig voetbal van de Italianen en plaatste zich voor de kwartfinale. Daarin werd helaas wel verloren van Rusland, maar dat terzijde.

Hoe anders zijn de verhoudingen echter momenteel? Oranje ging in de groepsfase van het EK 2012 roemloos ten onder tegen Duitsland, Portugal en zelfs Denemarken. Italië daarentegen wist voor een grote stunt te zorgen door de EK finale te behalen waarin Spanje uiteindelijk net te sterk bleek.

Het Nederlands is sinds dat EK een totaal nieuwe weg ingeslagen. Met de nieuwe bondscoach Louis van Gaal waait er een nieuwe wind bij Oranje. De keuzeheer is niet bang om verrassende keuzes te maken en ook dit keer is de selectie weer op z’n minst verrassend te noemen. Onder andere Wesley Sneijder en Arjen Robben, toch twee spelers van formaat, zijn  niet opgeroepen door de bondscoach. Een duidelijk signaal dat hij wil dat spelers ook daadwerkelijk spelen en presteren bij hun club.

Bij Italië is men doorgegaan met de weg die op het EK in Polen en Oekraïne is ingeslagen. En waarom ook niet? Italië haalde daar de finale en de spelers die op dat toernooi actief waren kunnen nog makkelijk tot en met het WK in Brazilië mee. Met de overgang van Mario Balotelli naar AC Milan heeft bondscoach Prandelli zelfs zijn twee beoogde spitsen bij één club spelen. Een luxe waar onze Louis van Gaal alleen maar van kan dromen.

Hier de feiten over Nederland-Italië op een rijtje:

Wedstrijdfeiten
Tegenstander: Italië (4e fifaranking )
Wedstrijdtype: Oefenwedstrijd
Aanvang wedstrijd: 20:30 (06/02/2013)
Plaats: Amsterdam ArenA
Op TV: SBS 6, 19:50 uur
TV-commentator: Leo Oldenburger
Laatste wedstrijd: Vriendschappelijk 14-11-2009: 0-0
Statistieken: 3x gewonnen, 7x gelijk, 7x verloren