Vrijdagavond neemt Nederland het op tegen Ierland. Om 20:45 uur zal er worden afgetrapt in het Aviva Stadium in Dublin en de tv-uitzending begint om 20:00 uur. Om alvast in de stemming te komen, hebben wij vijf dingen op een rijtje gezet die je MOET weten over dit duel.

5. Oranje won het laatste duel

De twee landen stonden al 21 keer eerder tegenover elkaar, met 11 keer winst voor Nederland. De laatste ontmoeting dateert uit 2006. In dat duel won Oranje met 4-0 door goals van Klaas-Jan Huntelaar (2), Arjen Robben en Robin van Persie.

4. De selectie van Ierland is veel ouder

De gemiddelde leeftijd van de selectie van Ierland is 29,5 jaar oud. De jongste speler is 23 jaar oud, terwijl de oudste speler 40 jaar oud is. De gemiddelde leeftijd van Nederland is 24,2 jaar en onze jongste speler is Riechedly Bazoer (19 jaar).

3. Door Ierland ging Nederland niet naar het WK van 2002

Het Nederlands elftal nam het in kwalificatieduels op tegen Ierland, maar werd daarin helaas verslagen. Op Lansdowne Road in Dublin ging Oranje met 1-0 ten onder door een goal van Jason McAteer en dus gingen de Ieren naar het WK.

2. Ierland gaat WEL naar het EK

De Ieren zijn er wel bij op het EK in Frankrijk. In een groep met onder meer Duitsland en Polen werd Ierland derde. In de play-offs won Ierland met 2-0 van Bosnië en Herzegovina, waardoor de Ieren in Frankrijk te bewonderen zijn.

1. Het eerste duel met Dick Advocaat als assistent-bondscoach

Op vrijdag zal Advocaat voor het eerst naast bondscoach Danny Blind plaatsnemen op de bank. De assistent werd twee weken geleden aangesteld en zal tegen Ierland graag willen beginnen met een overwinning. Net als de rest van Nederland, natuurlijk!