Vanavond om 20.45 uur staat Ierland – Nederland op het programma in Dublin. In aanloop naar dat duel kijken we terug op een wedstrijd uit het verleden tussen beide landen.

Voor Ierland – Nederland gaan we terug naar zaterdag 01 september 2001. In stadion Lansdowne Road, eveneens in Dublin werd een van de zwartste bladzijdes uit de recente historie van het Nederlands elftal geschreven.

Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal, die aan zijn eerste termijn als bondscoach bezig was, moest Oranje in Dublin aantreden tegen de Ieren. Een overwinning was genoodzaakt om de tweede plek in de poule veilig te stellen. Het liep echter anders.

Oranje viel aan en krijgt mooie kansen via Kluivert, Overmars en Van Nistelrooy. Alle pogingen eindigen uiteindelijk naast de goal van doelman Shay Given. Als de thuisploeg met tien man komt te staan wegens de tweede gele kaart van Gary Kelly, lijken de Ieren op omvallen te staan en zit Oranje op rozen om de winst binnen te halen en een grote stap naar de tweede plek in de poule te maken.

Het ging echter alsnog fout. Jason McAteer schoot zo’n twintig minuten voor tijd Ierland op een 1-0 voorsprong. Kluivert mist nog een grote kans op de gelijkmaker, maar Van Gaal en heel Nederland weet het: de WK-droom is voorbij en Oranje moet voor het eerst sinds 1986 verstek laten gaan op een groot toernooi.

Bekijk hier de verschrikkelijke beelden: