Het was een mooi beeld: het gouden duo van Oranje en AC Milan samen op de bank bij Oranje. Helaas; Marco van Basten ruilt zijn baan als assistent-bondscoach in voor een job bij de FIFA, terwijl Ruud Gullit de functie als assistent op de valreep weigerde.

Gullit voelt zich slecht behandeld door technisch directeur Hans van Breukelen, zo herhaalt hij nog eens in het Engelse dagblad The Guardian. De ex-international was naar eigen zeggen graag assistent geworden. “Als je altijd roept dat het slecht gaat en een kans hebt om daar iets aan te doen, dan moet je die kans grijpen”, geeft hij aan. “Maar ik vroeg me af wat er zou gebeuren als Blind zou opstappen.”

Van Breukelen zei Gullit toe dat hij dan bondscoach zou worden, maar wilde dat niet in zijn contract opnemen. De ex-keeper vroeg om vertrouwen. Twee dagen later kreeg Ruud een telefoontje van Van Basten dat hij binnenkort zou vertrekken bij Oranje. Dat was de druppel voor de Zwarte Tulp.

“Van Breukelen had daar in onze onderhandelingen niks over gezegd, terwijl hij al in gesprek was met Van Basten”, legt Gullit uit. “En hij vraagt om vertrouwen? Ik was zo boos en zei tegen hem: je had het me moeten vertellen. Waarom zou ik het nu doen? Voor die 75.000 euro per jaar? Houd dat maar.”

Gullit houdt de deur op een kier voor de toekomst, maar sluit uit dat hij binnenkort alsnog assistent wordt: “Het is een zootje bij Oranje. Dit was een goede beslissing. Mijn hart zei: nu niet, Ruud.”