Vlag van Nederland

Voorbeschouwing: Nederland – Wit-Rusland

WK 2018 Door op 7 oktober 2016 om 16:30 uur

knvb-komt-opmerkelijke-assistent-bondscoach © Pro Shots

Vanavond speelt het Nederlands elftal een belangrijk duel in de kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland. In Rotterdam komt het verdedigende Wit-Rusland op bezoek. De wedstrijd wordt gespeeld in de Kuip, waar Oranje na 840 dagen terugkeert.

De Wit-Russen speelde het eerste duel van de kwalificatie knap gelijk tegen Frankrijk. De ploeg van Didier Deschamps kwam in Borisov niet verder dan een 0-0 gelijkspel. ‘Les Bleus’ waren niet in staat om het eenzijdige spelbeeld ook in score uit te drukken. Zelfs Paul Pogba – de duurste speler ter wereld – kon niet voorkomen dat de Fransozen belangrijke punten verloren op bezoek bij de nummer 57 van de wereld.


Meer over

Nederland daarentegen blikt minder tevreden terug op het eerste kwalificatieduel. In en tegen Zweden speelde Oranje teleurstellend met 1-1 gelijk. Na een gigantische blunder van Kevin Strootman – koelbloedig afgestraft door oud-PSV’er Marcus Berg – voorkwam Wesley Sneijder een half uur voor tijd een pijnlijke nederlaag.

Wesley Sneijder maakt de 1-1 tegen Zweden

© Pro Shots

Ook vanavond kan Oranje een verdedigende formatie verwachten, zo voorspelt Jeroen Elshoff tegenover de NOS: ‘’Ik verwacht een wedstrijd waarin Nederland heel veel de bal heeft. De Wit-Russen zullen zich vooral bezighouden met verdedigen.’’

‘’In hun laatste tien interlands hebben ze zeven keer de nul gehouden.’’

De formatie van Blind kan vanavond dus wel wat extra creativiteit gebruiken. Die zal echter niet komen van Arjen Robben. De vleugelaanvaller van Bayen München liet gisteren weten definitief af te haken voor de kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankijk vanwege een ribblessure. Een groot gemis, aldus Danny Blind: ‘’We wisten dat het moeilijk werd wat betreft Robben. We hoopten dat we konden profiteren van dat beetje extra kwaliteit dat hij brengt.’’

‘’Helaas is dat nog niet het geval. We zullen het zonder hem moeten doen.’’

Naast Robben zal de bondscoach ook geen beroep doen op Jasper Cillesen. De doelman van Barcelona heeft te weinig minuten gemaakt volgens Blind, en zal daarom niet in actie komen tegen Wit-Rusland. Wel zal hij een keuze moeten maken tussen Jeroen Zoet (PSV) en Maarten Stekelenburg (Everton).

Blind hoopt vanavond gebruik te maken van Wesley Sneijder en Kevin Strootman. Beide spelers hadden last van een bovenbeenblessure, maar lijken fit genoeg om te starten tegen de Oostblokkers. Vandaar dat het tweetal is opgenomen in onze vermoedelijke opstelling.

Mocht Nederland vanavond onderuitgaan tegen Wit-Rusland, dan evenaart Oranje een negatief record uit de jaren dertig. Destijds verloren de Oranjeleeuwen zes thuiswedstrijden op rij en ook nu zijn we daar akelig dichtbij. Onder Guus Hiddink en Danny Blind werd er respectievelijk verloren van de Verenigde Staten, IJsland, Tsjechië, Frankrijk en Griekenland. Uiteindelijk maakte Oranje in 1934 een einde aan deze negatieve serie door buurland België met 9-3 naar huis te sturen. Een dergelijke overwinning kan Nederland vanavond goed gebruiken.