Vanavond nemen de lijstaanvoerders van Groep A het tegen elkaar op. In de Amsterdam ArenA ontvangt het Nederlands elftal Frankrijk, dat met hetzelfde aantal punten maar een slechter doelsaldo achter Nederland op de tweede plek is gevestigd. Oranje hoopt tegen de Fransen een goed gevolg te geven aan de overtuigende winstpartij (4-1) op Wit-Rusland. Ook Frankrijk hoopt voort te bouwen op de zege die werd geboekt op Bulgarije. In Parijs won de equipe van Didier Deschamps met dezelfde cijfers als Nederland deed afgelopen vrijdag.

Nederland en Frankrijk staan vanavond voor de 25e keer tegenover elkaar. De ploegen zijn verrassend volledig in balans. Van de 25 wedstrijden won Oranje er elf, net als Frankrijk. Beide landen hielden het vier maal op een remise.

Op 25 maart 2016 speelden de landen voor het laatst tegen elkaar in een vriendschappelijk duel. Destijds won Frankrijk met 2-3. Ook het duel daarvoor ging verloren. Onder Louis van Gaal werd er in Parijs kansloos verloren: 2-0. De laatste overwinning van Oranje dateert uit 2008. Toen won Nederland op het EK, mede door twee fantastische doelpunten van Arjen Robben en Wesley Sneijder, met 4-1.

De selectie van ‘Les Blues’ puilt uit van kwaliteit. De meest spraakmakende naam in de selectie van de Fransen is uiteraard Paul Pogba. De boomlange middenvelder werd dankzij Manchester United afgelopen zomer de duurste speler ter wereld. Daarnaast beschikken de bezoekers van vanavond ook in de voorste linie over een aantal wereldtoppers. Beste man bij uitstek is Antoine Griezmann. De spits van Atletico Madrid werd tijdens het EK in 2016 gekroond tot beste speler van het toernooi. Niet gek, aangezien de kleine aanvaller zes doelpunten en twee assists achter zijn naam liet noteren.

copyright-proshots-1391659

Indien Griezmann vanavond geen vuist kan maken tegen de verdedigers van Oranje staan er nog genoeg aanvallende krachten klaar voor Deschamps die dat wel kunnen. Anthony Martial en Kingsley Coman bijvoorbeeld. De twee vleugelspelers behoren beide tot de grootste talenten ter wereld en spelen respectievelijk voor Manchester United en Bayern München.

Het belooft een pittige avond te worden voor Oranje. Zeker vanwege het verlies van Wesley Sneijder. De aanvoerder van Oranje werd tegen Wit-Rusland tijdens de rust naar de kant gehaald vanwege een bovenbeenblessure. Jammer genoeg is ‘Wes’ niet op tijd hersteld om deel te nemen tegen de Europese vicekampioen. Vandaar dat hij ook niet is opgenomen in de vermoedelijke elf, die Frankrijk vanavond de eerste nederlaag van de kwalificatiereeks bezorgen.