”Het is de ideale kans om de wedstrijd tegen Estland goed voor te bereiden”, luiden de openingswoorden van Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels. Vanavond staan Nederland en België in de Amsterdam ArenA tegenover elkaar in een vriendschappelijk duel. Maar volgens Roberto Martinez zal er van enige vriendschappelijkheid geen sprake zijn: ”Ik ben me bewust van de rivaliteit tussen België en Nederland. De fans hebben me laten weten dat dit niet zomaar een wedstrijd is.”

Ook de oefenmeester van Oranje wil dit duel liever niet bestempelen als vriendschappelijk. Daarnaast benadrukt Blind nog maar eens het belang van de punten die Nederland vanavond kan scoren voor de FIFA-ranglijst. ”Vriendschappelijke potjes bestaan niet meer en dit is bovendien een speciale, tegen België.  Maar nog belangrijker vind ik het feit dat het resultaat gekoppeld is aan de ranking, die eventueel bij de play-offs om de hoek komt kijken.”

Het belooft dus een verhit avondje te worden in Amsterdam, waar beide ploegen kampen met de nodige personele problemen. Bij Oranje hebben zeven spelers zich afgemeld voor de ‘Derby der Lage Landen’. De meest opvallende naam, maar misschien ook wel niet, is die van Arjen Robben. De 32-jarige aanvaller zet zijn zinnen op het duel tegen Luxemburg en laat de kraker aan zich voorbij gaan.

Bij de Belgen valt Toby Alderweireld buiten de selectie. De centrale verdediger van Tottenham Hotspur herstelt nog altijd van een knieblessure die hij opliep tegen West Bromwich Albion. Ook Vincent Kompany is geen zekerheid in de defensie. De Citizen kampte de afgelopen twee seizoenen met diverse hardnekkige blessures en heeft tot dusver zijn gewenste niveau nog niet kunnen halen.

copyright-proshots-1396708

Als we kijken naar de onderlinge resultaten zijn deze in het voordeel van Oranje. Van de 125 wedstrijden werd er 55 keer gewonnen, 41 keer verloren en 29 keer gelijk gespeeld. Echter kan de ploeg van Martinez vol vertrouwen uitkijken naar de wedstrijd in Amsterdam. De Rode Duivels zijn namelijk al sinds 1997 ongeslagen tegen Oranje. Sindsdien kwamen de ploegen elkaar zes maal tegen, wat leidde tot vier gelijke spelen en twee overwinningen voor de Belgen.

Dat België vanavond favoriet is mag geen verrassing zijn, maar van enige onderschatting wil Martinez niets weten: ”Tegen Nederland spelen is altijd een uitdaging. Het is een ploeg die technisch sterk is en ze bewegen ook goed. De wedstrijd in Amsterdam heeft wat meer glamour, tegen Estland is het business en moeten we punten pakken.”

Hetzelfde geldt voor Oranje, dat zondag de strijd aangaat met Luxemburg. Meer informatie over deze wedstrijd en de kaartverkoop vindt u hier!