Bondscoach Danny Blind zit eraan te denken om de komende duels met Bulgarije (zaterdag 25/3) en Italië (dinsdag 28/3) een anders systeem te gaan uitproberen. Dat is echter niet het 1-5-3-2 systeem waarmee Oranje tijdens het WK 2014 zoveel succes boekte.

Blind legt uit: “Ik heb altijd gezegd dat we het allemaal moeten kunnen. We moeten meerdere systemen kunnen spelen. Vijf verdedigers? Dat is wel ten tafel gekomen, maar ik denk zelf niet zo zeer aan 5-3-2. Eerder aan 3-4-3′, aldus de bondscoach.

Bijvoorbeeld bij Chelsea wordt dat systeem succesvol gehanteerd. “Ik heb mijn beslissing al genomen over hoe ik het ga doen, maar daar zeg ik nog niets over”, bleef Blind vervolgens geheimzinnig.

De selectie die hij tot zijn beschikking heeft is nog niet goed genoeg vindt Blind: “Ik vind nog steeds dat we niet breed genoeg zijn. We kunnen een sterk elftal opstellen, maar dat moet nog wel groeien en is geen wereldtop. We hebben veel spelers die een fase ingaan waarin ze een stap moeten zetten. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Georginio Wijnaldum, Quincy Promes, Davy Klaassen en Kevin Strootman’, gaf Blind aan.

Hij gaat verder: “In de breedte kan het beter, als er spelers wegvallen leveren we altijd wat in. Maar ik ben wel blij dat ik weer keuzes heb kunnen maken. Tussen Davy Pröpper en Jens Toornstra bijvoorbeeld. Dat is positief”, zegt hij tegen VI.