Voormalig directeur van de KNVB Bert van Oostveen is teleurgesteld dat Oranje voor de tweede keer op rij een eindtoernooi dreigt te missen. De afgelopen periode onder bondscoaches Hiddink en Blind is Oranje ver weggezakt en ook Van Oostveen zelf wordt daarop aangekeken.

Na het WK in Brazilë, waar Oranje nog derde werd, ging de KNVB met Guus Hiddink als bondscoach verder en deed het Blind de belofte dat hij het na EK 2016 over mocht nemen. Door dramatische prestaties stopte Hiddink al eerder en kwam Blind al in juli 2015 aan het roer. Het EK werd echter gemist en ook nu staat Oranje er erg slecht voor: “Mensen mogen uiteraard een mening hebben en commentaar leveren op de beslissingen die door de KNVB zijn genomen. Dat zoiets pijn doet en dat deze situatie in de publieke opinie alleen maar verliezers kent, is ook duidelijk”, zegt Van Oostveen in De Telegraaf.

“Het gaat me te ver om alles op het conto van één man te schrijven. Of dat nu Guus Hiddink, Danny Blind of Bert van Oostveen is. De huidige situatie ligt veel complexer dan dat. Alle beslissingen, waarvan er ook een aantal heel goed uitpakte, zijn in gezamenlijkheid genomen en daar heb ik ook verantwoording over afgelegd. Elk besluit was op dat moment weloverwogen, met breed draagvlak en nimmer lichtvaardig.”

Interim-directeur Jean-Paul Decossaux gaf zondag al toe dat de constructie met Hiddink en Blind een ‘ongelukkige’ keuze was. “Maar ik weet niet of dit alleen de reden is waarom we het EK van 2016 zijn misgelopen en er in de WK-kwalificatie nu slecht voorstaan. Er zijn ook genoeg kenners die zeggen dat we een kwalitatief probleem en een grote uitdaging voor de toekomst hebben.”