Drie dagen na de sof van Sofia staat vanavond in de Amsterdam ArenA het duel Nederland – Italië op het programma. Een wedstrijd waar eigenlijk niemand op zit te wachten zo lijkt het, maar misschien ook wel een duel waar Nederland een beetje de schroom van zich af kan spelen.

Oranje zal vanavond onder leiding staan van interim-bondscoach Fred Grim. De voormalig doelman neemt voor één duel de honneurs bij Oranje waar. Grim was als assistent van Danny Blind mede verantwoordelijk voor het dramatische potje van zaterdag, maar neemt nu de verantwoordelijkheid om Oranje te leiden, totdat er een nieuwe bondscoach is.

Die nieuwe bondscoach moet er voor juni zijn. “We moeten een goed profiel maken. We hebben een korte termijn en we hebben een lange termijn. Voor de interlands en juni lijkt het me handig om het voor elkaar te hebben”, zegt Jean-Paul Decossaux, tijdelijke directeur van de voetbalbond KNVB.

Fred Grim zal vermoedelijk voor grotendeels dezelfde opstelling kiezen als afgelopen zaterdag. Er zullen mogelijk wel enkele wijzigingen doorgevoerd worden. Vermoedelijk zal Wesley Hoedt spelen in plaats van de Ligt en zal Arjen Robben niet in de basis starten. Zijn plek zal worden ingenomen door Memphis Depay of Jeremain Lens.

In Italië treft Oranje een tegenstander die ook in een mindere periode zit. Het laatste EK werd weliswaar de kwartfinale gehaald, maar sinds de wereldtitel in 2006 zijn de prestaties niet geweldig meer geweest, met een uitzondering daargelaten: “Voor Italië is dit een belangrijke test. We zijn niet meer de ploeg van een aantal jaar geleden. Tegen een Nederlands elftal dat de fans iets wil bewijzen, krijgen we het moeilijk.”

De journalist schaalt zelfs Oranje niet slechter in: “Nederland heeft een jonge en getalenteerde groep, met ook nog eens veel jongens die in het buitenland spelen. Dat is bij ons anders. Aanvaller Andrea Belotti bijvoorbeeld, van Torino, heeft nog geen Europees voetbal gespeeld. Terwijl Memphis Depay, die net als Belotti 23 is, al voor PSV en Manchester United heeft gespeeld en nu voor Lyon uitkomt. En met al die clubs heeft hij ook nog eens in Europese competities gespeeld. In Nederland gaan spelers eerder naar het buitenland dan in Italië, waardoor ze toch meer ervaring opdoen.”

Oranje speelde al negentien keer eerder tegen Italië. Acht keer ging de winst naar de Italianen, terwijl Nederland maar drie keer aan het langste eind wist te trekken. Acht keer werd er gelijkgespeeld.

De laatste ontmoeting tussen de twee landen was in 2014. Italië won toen met 2-0, door doelpunten van Ciro Immobile en Daniele De Rossi. De Italianen bezitten de 15de plek op de FIFA-ranking, terwijl Nederland het moet doen met een 21e plaats.