Vlag van Nederland
Ten Cate reageert: 'Ik moest het wel zo doen'

Ten Cate reageert: ‘Ik moest het wel zo doen’

WK 2018

Na de persconferentie van Hans van Breukelen en Jean-Paul Decossaux heeft ook Henk ten Cate gereageerd op de zaken die afgelopen week gespeeld hebben rondom zijn persoon en de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach van Oranje.

Tegenover Voetbal International en De Telegraaf zei Ten Cate het volgende:

“Laat ik maar dezelfde woorden gebruiken als de KNVB: ik herken me niet in de uitleg van Hans van Breukelen. Ik ben geen onbeschoft persoon, ik ben met normen en waarden opgevoed. Ik herken mezelf wel in het feit dat ik gedwongen was om me op een bepaald moment onbeschoft te moeten gedragen om mijn eigen integriteit te beschermen.”

“Dat moment brak aan toen ik aankondigde een statement naar buiten te brengen dat ik me terugtrok als bondscoach en Hans van Breukelen aan me mede deelde dat hij alles zou gaan ontkennen. Dat was het moment dat ik besefte dat het uiteindelijk mijn woord tegen het zijne zou worden. Ik realiseerde me op dat moment wat de gevolgen zouden zijn wanneer ik in mijn eentje tegenover de voetbalbond zou staan. Toen Hans van Breukelen me tien minuten na die mededeling opnieuw belde en ik in het gezelschap was van Martijn Krabbendam van Voetbal International, besloot ik daarom om die verslaggever mee te laten luisteren. Hij wist daardoor in ieder geval dat ik geen leugenaar was.”

“Achteraf is dat mijn redding geweest: mijn integriteit is niet aangetast omdat een onafhankelijke verslaggever ook heeft kunnen horen dat ik als bondscoach was aangesteld en de technisch directeur nog een keer openlijk zei dat hij alles zou gaan ontkennen. Het is jammer dat ik gedwongen werd om het op deze manier te doen, maar de voorbije weken en de persconferentie van vanochtend hebben op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt dat het blijkbaar noodzakelijk was. Wanneer de KNVB gewoon de waarheid had verteld dan had deze media-soap ook nooit hoeven plaatsvinden. Pas nadat de bond er voor koos om me als leugenaar neer te zetten heb ik Martijn Krabbendam toestemming gegeven om zijn ervaringen naar buiten te brengen.”

“Het is jammer en vooral triest dat het zo ver heeft moeten komen. Ik kan nu met opgeheven hoofd over straat. Verder is het voor mij nu zaak om alles zo snel mogelijk achter me te laten. Niet alleen voor mezelf, maar juist voor het Nederlandse voetbal. Ik ben te veel supporter van Oranje en het doet me pijn dat het voetbal op deze manier in het nieuws moet komen. We hebben nu alle positieve energie nodig om met Oranje het WK in Rusland te halen. Ik ben er heilig van overtuigd dat we daar alle kwaliteiten voor in huis hebben. Ik wens de technische staf en de spelers alle succes toe.”

Auteur: Max
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: , ,