Sarina Wiegman beseft dat er tijdens het EK in eigenland flink wat druk staat op de Oranjevrouwen. Toch is de bondscoach ervan overtuigd dat haar ploeg minimaal de groepsfase kan overleven.

“Het EK is voor ons een prachtige kans. We willen er een gigantisch mooi evenement van maken”, vertelt Wiegman voor de camera’s van NUsport. De 47-jarige bondscoach volgde in januari de ontslagen Arjen van der Laan op.

Zondag begon ze met de Oranje-selectie aan de voorbereiding op het toernooi. “Ik proef aan alles dat het nu echt gaat beginnen”, zegt Wiegman, die nog twee weken heeft tot het eerste EK-duel van de Leeuwinnen. “Er hoeven in die twee weken geen grote dingen meer te gebeuren. We hebben de afgelopen maanden alles gedaan wat we wilden. Het is vooral herhalen en volgende week nog een oefenwedstrijd tegen Wales.”

Noorwegen, Denemarken en België zijn de tegenstanders in groep A. “Het is een hele zware poule. Maar we hebben een sterk en goed team en dus zie ik zeker kans om door te gaan. En wij zijn ervan overtuigd dat dat gaat lukken.”

“We voelen wel extra druk omdat het in eigen land is, onze wedstrijden zijn uitverkocht. Daar moeten we van genieten, maar dat kan pas echt als je wedstrijden wint”, aldus Wiegman.

“Op het WK vlogen we eruit tegen Japan en dat land was op dat moment ook echt beter. Dat was de fase waarin we toen zaten. We zijn ervan overtuigd dat we nu beter zijn. De spelers zijn twee jaar ouder, hebben grote transfers gemaakt en spelen nu veelal bij topclubs in het buitenland. Dat geeft vertrouwen en dat zie ik terug in ons spel”, besluit de bondscoach.