Vlag van Nederland
'De complete persconferentie van de KNVB'

‘We hebben fouten gemaakt bij zoektocht naar bondscoach’

WK 2018

De KNVB geeft toe dat er fouten gemaakt zijn bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal. Dat zegt Jean Paul Decossaux in een uitgebreid interview met de Volkskrant.

Hij heeft zich vergist in de voetbalwereld, zo zegt de directeur: “In het bedrijfsleven is het goed om drie kandidaten naast elkaar een traject te laten doorlopen. In het voetbal kan dat niet, dat is een fout waarvan ik heb geleerd”, aldus Decossaux. “Ik had met Hans mee moeten gaan toen hij met de kandidaten ging praten. Laten we die fout keihard toegeven.”

Hij gaat verder: “Het was afschuwelijk. Er was geen regie. We hebben ons laten leiden door verkeerde adviezen. We hadden nooit in die positie mogen komen. We hebben geleerd dat we een mediastrateeg aan boord moeten hebben.”

De fouten liggen niet alleen bij Van Breukelen: “Die man heeft natuurlijk nooit een echte positie gehad bij ons. Hij is niet goed gekomen, niet goed ondersteund, helemaal niet door mij. Als je een percentage moet plakken op de vraag waarom het is mislukt, ligt zestig tot tachtig procent buiten zijn schuld.”

Decossaux vindt zichzelf dan ook ongeschikt voor de job en wist dat eigenlijk al bij het ontslag van Danny Blind na het duel met Bulgarije: “Op dat moment had er een voetbalman moeten zitten, punt. Toen had ik meteen moeten zeggen: dit gaat me de pet te boven. Dan breng je jezelf toch niet in diskrediet? Ik weet dat ik dit nooit meer ga doen.’

Auteur: Max
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: ,