Vlag van Nederland

Miedema: “Ik was gewoon gesloopt”

EK 2017 Door op 15 juli 2017 om 19:47 uur

Miedema: "Ik was gewoon gesloopt" © Pro Shots

Twee jaar geleden was de Nederlandse hoop op het WK Vrouwen gevestigd op Vivianne Miedema. De toen achttienjarige spits scoorde niet op het WK.

Nu staat de vandaag (zaterdag, red.) jarige Miedema aan de vooravond van het EK in eigen land. “Of ik veranderd ben? Zo! Nogal. Nee, ik kan mezelf echt niet meer vergelijken met toen”, vertelt de 21-jarige aanvaller tegenover het AD.

Meer over

“Ik ben nog steeds jong, hoor. En weet nog lang niet alles. Maar toen was ik achttien jaar, hè. Ik kreeg alles mee wat er gezegd en geschreven werd. Ik dacht: leuk om een beetje bij te houden. Maar dat is tijdens zo’n toernooi gewoon niet handig. Zeker als het niet loopt zoals je wilt.”


“Het was natuurlijk ver weg van huis (Canada, red.). Eigenlijk weet je helemaal niet wat je kunt verwachten”, vervolgt Miedema. “Inmiddels ben ik ouder en heb ik drie jaar bij Bayern München gespeeld. Wonend op mezelf, weg van huis. Dan verander je. Ik hoef straks tijdens het toernooi niet te weten wat iedereen vindt. Ik lees het niet meer. Bekijk het maar.”

Terugkijkend op het WK zegt ze: “Op dat WK had ik net mijn eerste jaar bij Bayern achter de rug. Was gewoon gesloopt. Van vier keer per week trainen bij Heerenveen naar acht per week in München. Op een compleet ander niveau. Daar moest mijn lichaam aan wennen. Niet zo gek ook. Ik was gewoon niet fit. Pijntje hier, pijntje daar.”