Vlag van Nederland

Rutjes: “Ik sta achter de OranjeLeeuwinnen”

EK 2017 Door op 16 juli 2017 om 12:28 uur

Rutjes: "Ik sta achter de OranjeLeeuwinnen" © Pro Shots

Nathan Rutjes, speler van Roda JC, staat achter de OranjeLeeuwinnen. De middenvelder zal voor de tv zitten voor het EK Vrouwen.

“Ik ga sowieso kijken. En niet omdat ik even wil dat zij goed gaan spelen. Wij, mannen, moeten onszelf voorhouden onbevangen te gaan kijken. Laten we dat doen, mensen. Want het gevaar bestaat dat we weer gaan vergelijken”, is de boodschap van Rutjes tegenover Voetbal International.

Meer over

“Als ik eerlijk ben, doe ik dat zelf ook. Dan wordt er een vrije trap met minder kracht genomen of duikt de keeper over de bal heen. De eerste vraag die in mij opkomt, is: ‘Zou dit bij ons ook gebeuren?’ Hoe enthousiast ik ook ben over vrouwenvoetbal! Hoe raar is dat?’


De 33-jarige Rotterdammer gelooft in een ommekeer: “Waar een wil is, is een weg. Als je echt wilt, kun je je mindset veranderen. Die vrouwen verdienen dat we onderscheid gaan maken. Daar moeten de prestaties los van staan. Want het lukt ons ook bij hockey en volleybal.”

“Dus het zou toch triest zijn als we afhankelijk zijn van prestaties of we vrouwenvoetbal gaan accepteren. Dat is oneerlijk tegenover die vrouwen. Hoe zij met hun sport bezig zijn… Daar zit geen verschil in met ons, hoor, in intensiteit, beleving en voorbereiding. Die vrouwen zijn echte profs.”

Rutjes sluit af met een laatste boodschap: “Die vrouwen zijn echte profs. Ze verdienen steun. Ik hoop dat heel Nederland erachter gaat staan. Dat gun ik die vrouwen. Ik sta achter de OranjeLeeuwinnen. Als Nederland speelt, word ik zo chauvinistisch als de pest.”